Església

El bisbe de Solsona lamenta que casaments i primeres comunions es visquin com «espectacles»

A Xavier Novell li xoca que visquin la celebració com un «espectacle» més o menys valorat en funció de si els «protagonistes» surten més o menys «en escena»

per Redacció, Solsona | 10 d'abril de 2018 a les 09:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Bisbe de Solsona, al final de la Missa Crismal Foto: Ramon Estany


El Bisbe de Solsona, Xavier Novell ha reflexionat, en la seva darrera glossa setmanal, sobre els sagraments cristians: el baptisme, la confirmació i l’eucaristia. Una reflexió que justifica per què és en aquests diumenges després de Pàsqua que es concentren la major part de celebracions al voltant d'aquests sagraments, uns sagraments que són "la manera més senzilla de viure el misteri pasqual".


​Sagraments devaluats

Novell constata que "la manca de fe dels qui reben aquests sagraments fa que es devaluïn als ulls de la comunitat, fa que els rectors els acabin aïllant en celebracions a part, o, fins i tot, que els fidels fugin de les misses on hi haurà baptismes, primeres comunions o confirmacions".


Al Bisbe de Solsona, li "xoca que les celebracions dels baptismes, porta d’entrada a la vida cristiana i a la comunitat parroquial, siguin sense la presència d’aquesta comunitat, sense la companyia dels membres vius i implicats de la parròquia. Hi ha una catequesi molt evident per als pares i padrins dels batejats sobre la incorporació a la comunitat parroquial: viure el baptisme embolcallats per aquesta comunitat".

També li sobta, "quan celebro la confirmació a les parròquies més grans, el fet de no trobar la comunitat parroquial reunida. No ho dic perquè em sàpiga greu que l’únic dia a l’any que visito les principals parròquies no es congreguin tots els fidels al voltant meu. Encara ho diuen alguns: «Del bisbe i del governador, com més lluny millor. Bromes a part, com pot ser que la comunitat sigui absent el dia que pot viure una nova Pentecosta?"


Finalment, el bisbe solsoní se sorprèn i lamenta que "les primeres comunions s’hagin convertit en eucaristies on quasi només assisteixen els convidats —la majoria, no practicants—. Això fa que aquestes assemblees, com en els casaments, visquin la celebració com un "espectacle" més o menys valorat en funció de si els "protagonistes" surten més o menys "en escena". No podem queixar-nos que els nens i nenes que fan la primera comunió no tornin més a missa si ni els donem la benvinguda el primer dia que hi vénen com a cristians de ple dret".

 

Participació