Desestimada la demanda pels carrers franquistes de Lleida

El jutge considera que el procés administratiu encara no s'ha tancat

09 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:23h
Imatge de membres de la plataforma
Imatge de membres de la plataforma | Arxiu
La jutgessa del jutjat Contenciós –Administratiu número 1 de Lleida ha desestimat la demanda pels carrers franquistes de Lleida que va presentar la plataforma “Lleida Lliure de Franquisme”.

Des de la plataforma s'ha valorat negativament aquesta sentència tot i que consideren que és una ''victòria amarga'' per la Paeria, ja que la jutgessa creu que encara no ha acabat el procés administratiu de la comissió d'experts que ha de dictaminar sobre els noms dels carrers de la ciutat. En aquest sentit, també es fa incís en el fet que la jutge indica que la Paeria ha de fer compliment de la Llei de Memòria Històrica.

La vista per la demanda va tenir lloc el passat 15 de febrer i l'objectiu que buscava era el canvi de nom dels carrers Alcalde Areny, Alcalde Montanya, Alcalde Sangenís, Sangenís Bertran, Alcalde Recasens, Germans Recasens, Carmelo Fenech i Juan Manuel Nadal i Gaya, tots ells vinculats amb el franquisme.

Des de la plataforma han anunciat que no recorreran la sentència perquè, tot i que no els dona la raó en la retirada immediata dels carrers, "estira les orelles a la Paeria i li diu que el procés s'ha allargat massa i que s'ha de culminar". "No pot seguir encara sobre la taula una resolució presentada l'any 2015", afegeix l'advocada dels denunciants, Ester Sancho. "Fa tres anys que esperem", recorda, i lamenta que la sentència ha estat una mica "tèbia" perquè no estableix un termini perquè la Paeria es pronunciï. Tot i això, celebra que reconegui que s'ha de complir la llei de memòria històrica i demana a l'Ajuntament de Lleida que "es mullin d'una vegada i diguin si aquests carrers s'han de mantenir o s'han de retirar".

"Quan nosaltres ens adrecem a l'alcalde per demanar-li la retirada d'aquests carrers, ens respon amb silenci i, ara, la resolució judicial li demana que resolgui l'expedient", recorda Sancho. Des de la plataforma, doncs, asseguren que es dedicaran a "controlar" que l'Ajuntament de Lleida es pronunciï al respecte i conclogui l'expedient administratiu amb una resolució expressa que acordi la retirada dels carrers franquistes. Si no és així, alerta Sancho, tornaran als jutjats per denunciar-ho.