Art

La digitalització dels sepulcres dels comtes d'Urgell, aquest abril

Els tècnics del Museu The Cloisters de Nova York finalitzaran en els pròxims dies aquest procés, que permetrà la reproducció de les peces per exposar-la al Monestir de les Avellanes

per Redacció , 1 d'abril de 2018 a les 01:37 |
Imatge d'un dels sepulcres que es digitalitzaran | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Diputació de Lleida recollirà en les properes setmanes la digitalització dels sepulcres dels comtes d'Urgell, que es conserven al Museu The Cloisters de Nova York. Aquest procés permetrà la reproducció de les tombes per tal que puguin "retornar" al seu emplaçament originari: el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, en una actuació finançada per la diputació lleidatana.

Durant aquesta setmana, els tècnics de The Cloisters finalitzaran el treball d'escanejat amb làser per generar reproduccions en 3D molt precises d'aquests sepulcres de pedra del segle XIV. L'escàner d'alta resolució captura més de 40 milions de punts per tomba i serà a partir d'aquestes imatges digitalitzades d'alta resolució que es podrà començar a treballar en la reproducció dels sepulcres en pedra.


El cost d'aquest treball de digitalització que es valora en aproximadament 25.000 euros anirà a càrrec de la Diputació de Lleida, així com també les reproduccions posteriors en pedra que tindran un cost estimat de 180.000 euros. A nivell tècnic, aquesta segona fase es farà amb la coordinació i la tutela del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i un comitè d'experts.

Cal recordar que els quatre sepulcres gòtics van ser traslladats als Estats Units a principis del segle XX en el que va ser el resultat de l'expropiació de béns i terres de l'Església que es va dur a terme arreu de l'estat espanyol el 1836 dins de l'anomenada desamortització de Mendizábal.


Així, els sepulcres dels comtes d'Urgell van ser adquirits l'any 1894 per un banquer lleidatà, que més tard, l'any 1906, els vendria per 15.000 pessetes. De res va servir que el bisbe d'Urgell i l'aleshores diputat per les Borges Blanques, Francesc Macià, futur president de la Generalitat, tractessin d'impedir la venda. Un antiquari de Vitòria es va quedar aquestes joies del gòtic català i les va revendre a The Cloisters, on encara s'exposen avui.

 

Participació