Projecten una gran ruta cicloturista al voltant de la línia Lleida-la Pobla

La “Ruta dels Llacs” tindrà una longitud de 125 quilòmetres, dels quals 98 seran ciclables i 25 es faran en tren, per unir Lleida amb la Pobla | Una de les actuacions més destacades serà la formació d’un tram de via ciclista entre Tremp i Salàs de Pallars, per l’oest de l’embassament de Sant Antoni

27 de març del 2018
Actualitzat a les 17:29h
El projecte permetrà tancar una anella a l’entorn de Sant Antoni
El projecte permetrà tancar una anella a l’entorn de Sant Antoni | Jordi Ubach
El departament de Territori i Sostenibilitat té la intenció de crear una ruta cicloturística entre Lleida i la Pobla de Segur al voltant de la línia del tren de la Pobla. Es batejarà com a Ruta dels Llacs i tindrà connexions amb la línia de tren de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha presentat l’estudi de viabilitat i traçat en el si de la Comissió de seguiment del servei de transports de passatgers Lleida-la Pobla-Esterri d’Àneu.

La Ruta dels Llacs, que connectarà amb la Intercatalunya, (Lleida-Girona), tindrà una longitud de 125 quilòmetres, dels quals 98 seran ciclables i 25 es faran en tren. Transcorrerà per 13 municipis i en el seu traçat s’aprofitaran principalment camins de servei de la línia del ferrocarril, trams de vies verdes o camins pedalables ja existents o en projecte, així com camins rurals o forestals i carreteres locals. En alguns àmbits del recorregut, caldrà executar nova infraestructura per donar-li continuïtat.

Aquesta ruta s’emmarca en la xarxa de vies cicloturístiques que està desplegant el Departament de Territori i Sostenibilitat per potenciar el cicloturisme, activitat que combina pràctica esportiva i turisme i que té un important potencial econòmic. La iniciativa representa un nou model de mobilitat que combina la bicicleta i el tren i permetrà dinamitzar la línia Lleida-la Pobla, alhora que posar en valor el territori de les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà.

Tres itineraris

El traçat del projecte, que compta amb una inversió estimada de prop de 4 milions d’euros, es pot dividir en tres itineraris. El primer, el Lleida-Sant Llorenç de Montgai per Balaguer, de 52 km ciclables; el segon, el Sant Llorenç de Montgai-Cellers, de 27 km. Aquest és un tram d’orografia força complicada, motiu pel qual es recomana dur a terme aquest itinerari en tren.
 

Mapa del que serà la Ruta dels Llacs. Foto: Territori


Per últim, el tram Cellers-la Pobla de Segur per Tremp, constarà de 46 km ciclables. Per fer-lo possible caldrà connectar a Cellers l’estació del ferrocarril amb el camí existent al marge dret de la C-13 per tal que s’hi doni continuïtat al llarg de 2,5 quilòmetres fins a Guàrdia de Noguera. Entre aquest punt i Palau de Noguera, la ruta discorrerà resseguint la línia del tren i es proposen dues actuacions per donar major continuïtat a la ruta. 

En aquest itinerari, quan estigui tota l’actuació completada, hi haurà dos possibilitats de connexió entre Cellers i la Pobla: una per Aramunt (de 36 quilòmetres i prop de 2,5 hores de trajecte en bici) i una altra per Salàs de Pallars (30 quilòmetres i una durada de 2 hores).

Tres fases d'execució
 
La Ruta dels Llacs es desenvoluparà en tres fases. La primera, de senyalització de trams existents, entre Lleida i Balaguer i Salàs de Pallars i la Pobla de Segur, que entraria en servei l’estiu vinent. La segona, amb actuacions de continuïtat en el tram des de la sortida de Balaguer cap a Sant Llorenç de Montgai, entre Cellers i Tremp; i Tremp i la Pobla de Segur. En aquesta fase, s’utilitzarà l’alternativa per Aramunt fins a la Pobla de Segur existent per l’est del pantà de Talarn. En servei entre 2019 i 2020.

L’última fase consistirà en la construcció d'un tram de via ciclista entre Tremp i Salàs de Pallars, per l’oest de l’embassament de Sant Antoni que, juntament amb la via verda que ja existeix entre Salàs i la Pobla de Segur, conformarà un trajecte més directe i de menor dificultat. A més, aquest recorregut, juntament amb el del costat est permetrà tancar una anella a l’entorn de l’embassament. En servei entre el 2020 i el 2021.