Denuncien danys en un jaciment iberoromà i abocaments d'oliasses prop del mas de l'Aranyó, a Juneda

L'entitat ecologista Ipcena posa els fets en coneixement dels departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat

Redacció
22 de març del 2018
Actualitzat a les 18:14h
Imatge d'una finca propera al mas de l'Aranyó, a Juneda
Imatge d'una finca propera al mas de l'Aranyó, a Juneda | Ipcena
Ipcena ha denunciat que uns moviments de terres que s'haurien dut a terme durant els darrers dies "sense cap autorització" prop del mas de l'Aranyó, al terme municipal de Juneda (Garrigues), han malmès un jaciment catalogat de l'època ibera i romana. A la vegada, l'entitat ecologista denuncia que en la mateixa finca també s'ha dut a terme l'abocament "descontrolat" de residus líquids d'oliasses.

Ipcena, que ja ha denunciat els fets davant els departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat, en responsabilitza l'empresa General d'Olis i Derivats, SL, de les Borges Blanques, d'on suposadament provindrien els residus líquids, a més de ser "la responsable de la finca afectada", segons Ipcena. Així mateix, l'entitat també apunta a la firma Germans Gelonch de Juneda, la qual, segons els ecologistes, hauria estat contractada per dur a terme treballs d'aplanament del terreny i també seria "la responsable del transport i abocament de les oliasses" en qüestió.

Des d'Ipcena expliquen que materials extrets del jaciment iberoromà s'han remogut i abocat per aplanar la finca, d'unes dues hectàrees de superfície, que es troba situada al costat d'una pista forestal, a uns 300 metres del mas de l'Aranyó, a Juneda. Segons l'entitat ecologista, els fets que qualifica de "molt greus" haurien tingut lloc en els darrers quinze dies i coincidirien amb un abocament "descontrolat" d'oliasses en la mateixa explotació, en concret d'un 100.000 litres en forma de residus líquids.

L'entitat ecologista recorda que aquest jaciment arqueològic està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i, per tant, protegit per la Llei de patrimoni cultural i pel propi ordenament urbanístic municipal de Juneda.

En aquest sentit, Ipcena insta el Departament de Cultura a obrir un expedient sancionador contra les dues empreses, a les quals els ecologistes responsabilitzen d'ambdues actuacions, i també reclama que siguin obligades a restituir el dany ocasionat sobre el patrimoni. Així mateix, l'entitat demana a Territori i Sostenibilitat l'obertura d'un expedint sancionador també adreçat a General d'Olis i a Germans Gelonch "per incompliment greu de les condicions de l'autorització ambiental de la industria" i "per realitzar un abocament de residus de forma descontrolada".

No és el primer cop que Ipcena, de la mateixa manera que també han fet altres entitats del territori, denuncia l'empresa General d'Olis i Derivats, SL, per suposats abocaments "il·legals" d'oliasses que s'haurien produït en els últims anys en terrenys dels termes municipals de les Borges Blanques i Juneda.