Lleida commemora els 80 anys de la batalla que va acabar amb l'ocupació franquista de la ciutat

Programa d'activitats organitzat per la Paeria i el Centre Excursionista de Lleida

Imatge d'un carrer després d'un combat
Imatge d'un carrer després d'un combat | Arxiu
Redacció
22 de març del 2018
Actualitzat a les 17:07h
Lleida commemorarà en els pròximes setmanes els 80 anys de la batalla que va acabar amb la caiguda de la ciutat a mans de les tropes franquistes (que va ser del 31 de març al 3 d'abril del 1938). Aquest dijous s'ha presentat el programa d'activitats, organitzat per la Paeria i el Centre Excursionista de Lleida, inclou sortides històriques per conèixer els espais tant rurals com urbans de Lleida que van ser escenaris de la Guerra Civil, conferències sobre el llegat patrimonial d'aquest episodi i la presentació de la catalogació de vestigis del conflicte bèl·lic a la ciutat.

Les activitats són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania. El president del Centre Excursionista, Joan Ramon Segura, s'ha mostrat molt satisfet per la intensa col·laboració existent entre la Paeria i el Centre el Centre Excursionista de Lleida. "Amb aquests actes volem recuperar la nostra història i recórrer els escenaris dels combats que van tenir lloc en el Baix Segrià i a la mateixa ciutat de Lleida, de la mà d'especialistes que ens ajudaran a comprendre i contextualitzar el conflicte". "És important recordar el que va passar perquè és la millor manera d'entendre els beneficis de la pau", ha conclòs el representant del Centre Excursionista.

La tinenta d'alcalde i regidora de Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura i els Esports, Montse Parra, ha explicat que l'organització d'aquests actes commemoratius forma part de la política municipal de recuperació i dignificació de la Memòria Històrica i Democràtica que l'Ajuntament de Lleida porta desenvolupant des de fa anys. "És important recuperar el nostre patrimoni històric, però també ser capaços de conservar-lo", ha destacat Montse Parra.

El responsable de Participació Ciutadana de la Paeria, Joan Gómez, ha explicat que la moció que va presentar el Centre Excursionista de Lleida l'any 2016 instant a la conservació i difusió dels vestigis de la Guerra Civil que resten encara a Lleida, aprovada per unanimitat i consens de tots els grups municipals, va suposar un punt d'inflexió que ha fet possible els actes commemoratius dels 80 anys de la batalla a Lleida.

El programa de les activitats commemoratives dels 80 anys de la batalla a Lleida consta de dues parts diferenciades però complementàries, que ajuden a comprendre el significat dels fets passats i del patrimoni físic relacionat amb la Guerra Civil.

D'una banda hi ha dues sortides històriques en què dos especialistes de la Guerra Civil Espanyola, en Pol Galitó i en Joan Sagués, faran reviure i conèixer, a través de la seva narració, la dramatúrgia d'aquella època recorrent els espais tant rurals com urbans de l'arribada de la guerra a les contrades de Ponent. La primera serà aquest dissabte i la ruta transcorrerà per: Lleida-Fraga-La Granja d’Escarp-Seròs-Soses-La Creu del Batlle. La segona sortida, el 8 d'abril, serà un itinerari pels escenaris urbans de la Batalla de Lleida. La ruta urbana passarà per: Castell de Gardeny- carrer Alcalde Costa-Avinguda de Blondel-Plaça Sant Francesc-Pont Vell.

D'altra banda, el 3 d'abril l'investigador de la Universitat de Lleida, Gabriel Ramon-Molins, farà una descripció del llegat patrimonial vinculat al conflicte bèl·lic que resta a Lleida en el marc de la presentació de la catalogació de vestigis de la Guerra Civil a Lleida.