La Diputació demana l'acostament dels «presos polítics» d'acord amb el dret internacional

El PSC s'ha abstingut mentre que PP i C's hi han votat en contra | PDECAT i ERC hi han votat a favor

Redacció
21 de març del 2018
Actualitzat a les 17:07h
Imatge de part de l'equip de govern de la Diputació
Imatge de part de l'equip de govern de la Diputació | ACN

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat una moció d'ERC on es demana l'acostament dels "presos polítics" d'acord amb el dret internacional que considera que l'allunyament penitenciari és un "càstig social que atempta contra els drets humans". El text ha comptat amb el suport del PDECAT ja que el diputat de la CUP no ha pogut assistir al Ple, l'abstenció del PSC i UA, i els vots en contra del PPC i C's, que han lamentat les referències als presos d'ETA que figuraven al text de la moció.

La moció presentada per ERC rebutja la decisió de mantenir a presó preventiva a Sánchez, Forn, Junqueras i Cuixart i considera que aquesta mesura "dificulta la normalització de la situació política a Catalunya". En aquest sentit, el text aprovat manifesta suport a les famílies dels presos i qualifica l'allunyament penitenciari com un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional i atempta contra els drets humans, per la qual cosa, demana que mentre no es procedeixi a l'excarcerament se'ls traslladi a presons prop de casa seva.

Com era de preveure el debat de la moció ha provocat tensions entre els partits independentistes i PSC, C's i PPC. La que ha estat més dura ha estat la portaveu de C's, Ángeles Ribes, que ha acusat a ERC de "superar-se" incorporant al text de la moció una referència a la SARE, el col·lectiu pels drets humans i l'apropament de les persones preses basques. Per Ribes això demostra l'atansament dels partits independentistes a "posicions radicals" i ha lamentat que els qui no es poden reunir amb els seus familiars són les víctimes d'ETA.

La portaveu de PPC, Dolors López, ha criticat ERC i PDECAT per parlar de "presos polítics" i els ha recordat que aquests només "es donen en les dictadures". En el mateix sentit, el portaveu del PSC, Enric Colom, ha recordat que són "polítics presos" i ha alertat que si es deixa de tenir respecte a les decisions dels jutges "deixaríem de ser demòcrates". Colom també ha posat en dubte la necessitat del debat de la moció pel fet que cap dels presos és de Lleida.

Al seu torn, els portaveus de les forces independentistes han replicat el to dels partits unionistes i en el cas d'ERC, Jaume Gilabert, els ha acusat "d'hipòcrites". Així mateix, el republicà ha assenyalat que és el mateix jutge qui diu que són "presos polítics" perquè segons el sentit de les declaracions que fan decideix sobre la seva llibertat o no. La portaveu del PDeCAT, Rosa Maria Perelló, ha alertat de la "indefensió" que senten davant el problema dels "presos polítics" ja que planteja "seriosos dubtes sobre la separació de poders i la manca de respecte sobre els drets fonamentals com la llibertat d'expressió, el dret de manifestació o el dret a tenir un judici just".