El Bisbat i el Consorci demanen que el judici per les 111 obres de la Franja es faci a Lleida

Presenten al·legacions després que el jutjat de Barbastre hagi admès a tràmit la denúncia de la diòcesi de Barbastre-Montsó que reclama les peces

Redacció
21 de març del 2018
Actualitzat a les 11:47h
Giménez Valls, bisbe de Lleida
Giménez Valls, bisbe de Lleida | ACN
El Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida han demanat que el judici per la propietat de les 111 obres de la Franja que reclama el Bisbat de Barbastre-Montsó es faci a Lleida i no a l'Aragó. L'advocat Josep Lluís Gómez, del despatx Gonzalo Abogados, que representa el Bisbat de Lleida, ha explicat que no es tracta d'un "caprici" sinó que respon a la llei d'enjudiciament civil que estableix que com es tracta de béns mobles, el seu destí s'ha de jutjar al lloc on es troben, és a dir, a Lleida, ja que es conserven al Museu de Lleida.

Ho han sol·licitat a través de sengles al·legacions presentades al jutjat de Barbastre-Montsó fa una setmana, després que aquest jutjat admetés a tràmit la denúncia i obrís un període d'al·legacions. El Consorci del Museu de Lleida també al·lega que la demanda no hauria de dirimir-se per la via civil sinó per la via contenciosa administrativa ja que les 111 peces reclamades estan catalogades per la Llei de Patrimoni Cultural de la Generalitat.

El bisbat de Barbastre-Montsó va denunciar el 13 de febrer per via civil al bisbat de Lleida i al Consorci del Museu de Lleida per les 111 obres d'art que reclama com a pròpies des del 1995 i en demana el trasllat a l'Aragó. La denúncia es va fer després que el 31 d'octubre de 2017 no s'arribés a cap acord en un acte de conciliació celebrat al jutjat de Lleida i al qual no va assistir cap representant del Consorci.

Aquestes 111 peces pertanyien a les antigues parròquies de la Franja segregades l'any 1995 del Bisbat de Lleida. Aquell any, el Vaticà va dictar un decret en què després de vuit segles d'història, va decidir segregar les parròquies de la Franja de Ponent de la Diòcesi de Lleida perquè passessin a formar part de la de Barbastre-Montsó. A partir d'aquell moment, és quan el bisbat aragonès comença a reclamar a Lleida les obres i peces d'art originàries de les parròquies de la Franja. Fins ara, el conflicte s'havia desenvolupat per la via eclesiàstica i, ara, a l'haver esgotat aquesta via, s'ha iniciat la judicial.