La gelada de la passada matinada afecta fruiters en floració al Segrià i la Noguera

Els pagesos adopten mesures preventives com el reg per aspersió que fa una capa de gel damunt dels arbres o els cremadors per fer pujar la temperatura durant la nit

Imatge d'un arbre amb una capa de gel
Imatge d'un arbre amb una capa de gel | ACN
Redacció
21 de març del 2018
Actualitzat a les 11:06h
La gelada que s'ha registrat amb temperatures que han caigut més avall dels 4 graus sota zero ha afectat diversos municipis del nord del Segrià i el sud de la Noguera. Segons el president del sindicat Asaja, Pere Roqué, els arbres de fruita de pinyol que ja estan en avançat estat de floració són els que s'han vist més afectats però no serà fins d'aquí a 24 o 48 hores que es podrà fer un balanç més acurat dels danys.

Per combatre aquesta caiguda de temperatures els pagesos fan servir diferents mètodes; el principal consisteix en engegar el reg per aspersió de manera que l'aigua crea una capa de gel damunt dels fruiters que permet mantenir les flors a zero graus i per tant no superar el llindar de la congelació que les acabaria cremant i afectant posteriorment el fruit. Un altre mètode que s'ha fet servir aquest apassada matinada és el de posar diferents cremadors repartits per diferents punts de la finca per tal de fer pujar la temperatura a prop dels arbres.

Segons ha explicat Pere Roqué d'Asaja alguns dels municipis on hi ha constància que ha gelat són Albesa, Torrelameu, Corbins, Benavent de Segrià, la Portella i en alguns punts de la mateixa Horta de Lleida.