Crítica unànime a la retallada de les pensions a l'assemblea del moviment veïnal català a Lleida

Un centenar d'activistes es reuneixen al Centre Cívic de Balàfia i aproven per unanimitat el Pla de Treball de la CONFAVC pel 2018

Redacció
17 de març del 2018
Actualitzat a les 17:07h
Desenes de persones s'han manifestat contra les precàries pensions
Desenes de persones s'han manifestat contra les precàries pensions | Sergi Queralt
Lleida ha acollit aquest dissabte la 33a Assemblea General de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) amb una crítica unànime a la retallada de les pensions, que ha estat el tema central d'una taula rodona amb la participació de Ramón Franquesa, professor d'Economia Mundial de la Universitat de Barcelona, i l'advocat del Col·lectiu Ronda, Miguel Arenas. A la trobada que ha reunit al centre cívic de Balàfia un centenar d'activistes veïnals de tot el país també s'ha aprovat el Pla de Treball del 2018, és a dir, el full de ruta que marcarà el treball prioritari de les associacions veïnals des dels barris i federacions sòcies de la CONFAVC.

Segona ha informat la CONFAVC en un comunicat, han volgut dedicar una taula de debat a "les polítiques governamentals aplicades pel Govern del PP que estan erosionant el sistema públic de pensions, posant èmfasi també en el biaix de gènere". Miguel Arenas ha detallat els mecanismes pels quals les dones acaben tenint unes pensions de jubilació molt més baixes que els homes, de menys de 450 euros. "Les pensions de 4 milions de persones de menys de 800 euros són inacceptables, en les quals evidentment les dones són majoritàries” ha detallat l'advocat del Col·lectiu Ronda.

Per la seva part, el professor Franquesa ha advertit que "les pensions públiques estan essent atacades no només a Catalunya sinó a tot el món, amb l'argument que vivim cada dia més i és totalment fals ja que de recursos n'hi ha i molts, el problema és on es destinen", ha etzibat l'economista i també activista de la Marea Pensionista. "El problema és que volen prendre els recursos a un sector, la població treballadora, per un altre sector de la població: dit d'una altra manera, el què volen les grans empreses és deixar de pagar l'1 de cada 3 euros que van les arques de la Seguretat Social".

Àngel Ros: "El moviment veïnal ha posat les claus de la governança pública"

El tret de sortida de l'assemblea veïnal, que ha reunit 31 associacions veïnals i 11 federacions, l'ha donat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui ha titllat de bon moment el que viu el moviment veïnal avui, amb altres moviments socials "ja que han estat capaços de posar conceptes claus com participació i transparència al centre de la governança municipal". “Si es va parlar d'un moment de crisi, avui conceptes que són habituals del món municipal són una clara herència del moviment veïnal”, ha destacat l'alcalde a la vegada que ha recordat que moltes alcaldesses i alcaldes provenen de les associacions veïnals, com ell mateix.

Per la seva part, el president de l’entitat amfitriona, la FAVLleida, Antoni Baró, ha explicat a la taula de clausura la importància de la Línia Estratègica en favor de l'Horta de Lleida, amb mesures com una protecció urbanística, una dotació de més infraestructures, etc, i ha demanat a la CONFAVC que inclogui al seu Pla de Treball aquesta visió del món rural per evitar la seva despoblació.