Unes 400 persones exigeixen a Lleida la llibertat dels «Jordis»

La concentració, que s'ha dut a terme a la plaça Paeria, ha aplegat representants de JxCAT, d'ERC i de la CUP

Redacció
17 de març del 2018
Actualitzat a les 10:19h
Imatge de la mobiltzació a Lleida
Imatge de la mobiltzació a Lleida | ACN
Unes 400 persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça Paeria de Lleida per tornar a exigir la posada "immediata" en llibertat del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l'exlíder de l'ANC i diputat electe al Parlament per JxCAT, Jordi Sànchez, així com també d'Oriol Junqueras i de Joaquim Forn. La mobilització s'ha dut a terme el dia en què es compleixen cinc mesos que Cuixart i Sànchez van ser empresonats de forma preventiva a Soto del Real acusats d'un presumpte delicte de sedició.

Les representants de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium, Rosa Burrell i Antonieta Jarne, respectivament, han estat les encarregades de llegir el manifest, que ha donat pas al cant dels Segadors. A continuació, els assistents, molts amb llaços i vestimentes de color groc, han deixar anar de forma ininterrompuda durant uns cinc minuts crits de "llibertat presos polítics", amb els qual s'ha posat punt i final a la mobilització, que ha aplegat representants polítics de JxCAT, d'ERC i de la CUP.

Centenars de lleidatans s'han tornat a aplegar aquest vespre a la plaça Paeria de Lleida per tornar a demanar la llibertat dels 'Jordis', quan es compleixen cinc mesos, 151 dies concretament, des de la seva entrada a presó, però també d'Oriol Junqueras i de Joaquim Forn. Un cop més el color groc ha esdevingut el protagonista de la protesta, en què molts dels assistents han lluït llaços i vestimentes d'aquest color, de la mateixa manera que cartells amb el lema "llibertat presos polítics", el mateix que ha encapçalat la concentració a través d'una gran pancarta.

La coordinadora de l'ANC a Lleida, Rosa Burrell, i la professora d'Història Contemporània de la UdL i representant d'Òmnium Cultural, Antonieta Jarne, han estat les encarregades de llegir el manifest unitari en el qual han denunciat que Sànchez i Cuixart són a la presó de forma "injusta" per motius "polítics", en concret per defensar "el dret a l'autodeterminació de Catalunya", de la mateixa manera que Junqueras i Forn.

Les representants de les entitats sobiranistes han acusat l'Estat "d'actuar com una dictadura" i d'estar vulnerant "alguns drets bàsics i fonamentals". Així mateix, han insistit en el manifest que Cuixart i Sànchez "no han comès cap delicte" i que "empresonant-als Jordis ens han empresonat a tots". Igualment, han recordat que "juristes, advocats i organismes internacionals han posat el crit al cel per aquesta ordre de presó preventiva" i que, recentment, "el Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per sentenciar contra la llibertat d'expressió".