Territori i Sostenibilitat trasllada cinc nius de cigonya de la façana de la Catedral Nova de Lleida

També es retiraran les xarxes instal·lades de la part alta dels cinc contraforts perquè serveixen com a espai alternatiu per als nius

Imatge del tècnic treient els nius
Imatge del tècnic treient els nius | ACN
Redacció
16 de març del 2018
Actualitzat a la 13:19h
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat els treballs per retirar els cinc nius que les cigonyes estaven construint arran de la façana de la Catedral Nova de Lleida, atès "l'elevat risc" que suposen per a les persones. Prèviament, s'ha alliberat la part alta dels cinc contraforts del costat de ponent per tal de donar alternatives a les aus per reubicar el niu en una zona més segura.

Les xarxes anti-cigonyes instal·lades el mes de febrer no han impedit que aquestes aus hagin iniciat la construcció de nius en diversos indrets de l'edifici i els tècnics han confirmat que cinc d'ells es troben en posicions "inadequades", segons expliquen des de Territori. Atès que s'acosta el moment de la posta, s'ha pres la decisió de donar una "alternativa d'urgència" als animals retirant les xarxes de la part alta dels cinc contraforts menys exposats i instal·lant branques que puguin incentivar el seu ús per part de les cigonyes.

D'altra banda, segons informa Territori, allà on es retirin els nius, es col·locaran elements dissuasius per a les cigonyes, de plàstic o similar, per impedir nous intents i redirigir els animals cap als llocs adequats. Pel que fa al primer dels contraforts de ponent, on les cigonyes han fet el niu sobre la xarxa i que amenaça de caure, es retirarà de la manera "més ràpida i curosa possible" la part superior de la xarxa del contrafort per tal d'estabilitzar el niu. Aquest es mantindrà, per tant, en la ubicació actual.

També es mantindran els tres nius que les cigonyes han construït a les parts més interiors de la coberta de la Catedral Nova de Lleida, atès que "no representen cap perill per a les persones", segons Territori.

Aquestes mesures d'urgència van ser acordades en la reunió mantinguda el 7 de març per representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat i Cultura, l'Ajuntament de Lleida, el Capítol de la Catedral i les entitats Ipcena i SEO-Birdlife. D'aquesta manera, "es garanteix la compatibilitat entre la protecció d'aquestes aus i la seguretat de les persones i la salvaguarda de l'edifici, amb el consens de totes les parts implicades", segons la Generalitat.