Els bombers alerten del perill d'esquiar fora de pistes, sobretot pel risc d'allaus

Enguany ja hi ha hagut dos morts, a l'Aran i a Andorra, per aquest fet

Redacció
14 de març del 2018
Actualitzat a les 9:30h
Un jove fent snow sobre neu sense trepitjar
Un jove fent snow sobre neu sense trepitjar | ACN.
“Cada vegada hi ha més practicants d’esquí, la qual cosa provoca que les estacions tinguin més usuaris i hi hagi persones que optin per fer-ho fora pistes. Tanmateix, la majoria no són conscients dels riscos que existeixen”, explica Guillem Amorós, cap de la Unitat dels GRAE (Grups d’Actuacions Especials) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, tal com recollia el diari Segre en un reportatge d'A. Guerrero.

De fet, els Bombers de la Generalitat ja han detectat enguany un increment de gent que esquia fora de pistes a les estacions i alerten del perill que comporta aquesta activitat, com poden ser les allaus, especialment després de les abundants nevades d’aquesta temporada. Cal recordar, en aquest sentit, que el passat 13 de gener un esquiador de Bilbao de 35 anys va morir a l’Hospital de Vielha després de patir un accident mentre esquiava fora de pistes a Baqueira, o, més recentment, també, la mort d'un guia de muntanya de 34 anys al sector d'Arcalís de Vallnord, a la parròquia d'Ordino, a Andorra.

Amorós afegeix que “les allaus són molt perilloses i el risc de mort és molt elevat, ja sigui pels múltiples traumatismes que pot patir la persona al ser arrossegada per una allau de neu o per l’ofegament després de quedar sepultada".

Pel que fa a les allaus, és molt útil el Decàleg de mesures de seguretat i bons hàbits per a usuaris de la muntanya, per circular en terreny amb perill d’allaus, publicat per l'Institut Cartpgràfic i Geològic de Catalunya, o, també, visitar la pàgina web "Allaus", permanentment actualitzada pel Departament d'Interior de la Generalitat.