Fauna

La balena morta de Montgat es deshidratarà mitjançant un tractament tèrmic en una planta de Térmens

La part sòlida de la matèria orgànica resultant es convertirà en una farina combustible i la part líquida es destinarà a biodièsel

per Redacció, 13 de març de 2018 a les 17:08 |
La balena morta a Montgat | Europa Press
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La balena que va aparèixer morta ahir dilluns en una platja de Montgat es deshidratarà mitjançant un tractament tèrmic a la planta de valorització de residus SECANIM Bio-Industries de Térmens, a la Noguera. El cadàver de l'animal ha estat remolcat amb una barca aquest dimarts al migdia al Port de Badalona i posteriorment s'ha carregat a un camió per ser traslladat cap a la planta de Térmens. Una vegada hi arribi començarà el procés de valorització d'acord amb la normativa vigent.

En primer lloc es triturarà la balena per tal que quedi reduïda a partícules d'un màxim de cinc centímetres i posteriorment se li aplicarà un tractament tèrmic per deshidratar-la. De la matèria orgànica resultant se n'aprofitarà, per una banda, la part sòlida, que es transformarà en una mena de farina combustible per a cimenteres, i per l'altra la part líquida, és a dir, els greixos, que destinaran a ús biodièsel.


Fonts de l'empresa SECANIM Bio-Industries de Térmens han explicat que tot i que no és habitual, no és la primera vegada que s'encarreguen de valoritzar el cadàver d'un animal marí tant gran com el d'aquesta balena de Montgat, que s'ha descartat de deixar marxar a la deriva pel mar. El procés de valorització del cadàver és complex i es fa d'acord amb la normativa vigent que consisteix en l'aplicació d'un tractament tèrmic per deshidratar l'animal mort, ja que acostumen a portar un 70% d'aigua.

Una vegada deshidratada, la matèria orgànica restant se separa en la part sòlida, que es convertirà en una farina que s'esterilitzarà i es destinarà com a combustible per a cimenteres. L'altra part, la líquida, que bàsicament són greixos, es destinaran a biodièsel.

La balena va aparèixer el matí de dilluns en un tram del litoral de Montgat (Maresme), que els darrers temporals van deixar sense platja. Aquesta situació va provocar que no hagi estat fins aquest dimarts al migdia quan se l'han endut, ja que la retirada ha acabat sent per mar. Des de Montgat una embarcació de Salvament Marítim l'ha arrossegat fins al port de Badalona (Barcelonès), on finalment l'han pogut treure de l'aigua.

L'operatiu ha comptat en tot moment amb la col·laboració dels Bombers i el seu equip de submarinistes. Un dels que hi ha participat, Mario Cañada, explica que tot i l'avançament estat de descomposició de l'animal, la principal complicació amb què s'han trobat a Montgat ha estat "el pes" de la balena, d'entre 12 i 15 tones, i el lloc on havia quedat atrapada, entre les roques i "al trencant de les onades".

 

Participació