Multen un jutge que va criticar el «terrorisme policial» de l'1-O

La Comissió Disciplinària considera que el magistrat de Barcelona ha comès una falta greu de "desconsideració"

Càrregues policials durant l'1-O
Càrregues policials durant l'1-O | Carles Palacio
Redacció
13 de març del 2018
Actualitzat a les 12:16h

La Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha sancionat amb una multa de 600 euros el titular del jutjat contenciós-administratiu número 17 de Barcelona, Federico Vidal, per criticar el "terrorisme policial" exercit per la policia espanyola l'1-O. Ho va fer des del seu correu electrònic oficial enviant un missatge restringit a altres jutges i magistrats i el CGPJ considera que això suposa una falta greu de "desconsideració".


El passat 9 d'octubre, el promotor de l'acció disciplinària va obrir un expedient al magistrat arran de la publicació en un mitjà de comunicació del contingut del missatge on, entre d'altres, usava expressions com "terrorisme policial" o "terroristes uniformats" per referir-se a l'actuació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat durant la jornada del referèndum.

En els missatges –difosos per Ok diario-, el jutge també es preguntava a la resta de jutges o magistrats si faran "com sa Borbònica Majestat i ens mirarem al melic per no perdre la plaça". En les mateixes comunicacions, Vidal preguntava si havien "pegat", "vexat", "insultat en públic o amenaçat" algun jutge a Catalunya. "Si és això, tota la meva solidaritat i repulsa", tot i que afegia que no en tenia coneixement. "Si no és així, de què ens lamentem?", es preguntava.

En els correus electrònics, també criticava el "terrorisme policial" que va "patir Catalunya".
"Ningú té res a dir sobre el terrorisme policial que sí vam patir a Catalunya. Ni sobre els 890 ferits que han provocat els terroristes uniformats?", continuava "ni sobre els 2,3 milions de persones que es van sentir coaccionades, insultades i menystingudes per voler votar? De debò que no hi ha res a dir?", recollien els missatges.

El jutge seguia el seu missatge amb una referència a Felip VI: "Fem com sa Borbònica Majestat i ens mirem el melic per no perdre la plaça o ens enfrontem amb la dura realitat de forma valenta, o sí que haurem d'atendre problemes de veritat". Vidal acabava el missatge dient que no vol mantenir "cap debat sobre la qüestió" i que no respondrà.

El missatge de Vidal va rebre respostes molt crítiques de col·legues de la judicatura. Segons va publicar 'Eldiario.es', alguns van respondre al missatge del magistrat acusant-lo de ser "indigne de servir el poble espanyol" i també es van mofar de les seves reflexions. "Potser 'Pucheeron' el premiarà amb un bon càrrec per exemple de president del Tribunal Supremísim la república catalana d'Ikea", contestava un d'ells. Un altre l'acusava d'haver llançat "una bomba fètida durant l'hora del pati" enviant aquest missatge per després "tornar a entrar a classe".

Sanció de 600 euros

Ara, quasi mig any més tard, la Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat sancionar amb 600 euros el magistrat per una falta greu de "desconsideració". Des del CGPJ recorden que l'article 418.5 de la Llei orgànica del Poder Judicial estableix com a falta greu "l'excés o abús d'autoritat, o falta greu de consideració, respecte als ciutadans, institucions, secretaris, metges forenses o de la resta del personal al serveu de l'administració de Justícia, dels membres del Ministeri Fiscal, advocats i procuradors, graduats socials i funcionaris de la policia judicial".