Set ajuntaments de Lleida creen el moviment «Munixic» per evitar la marxa de joves dels pobles

Aquest dissabte han reunit un centenar de responsables polítics i professionals de joventut a Corbins en una jornada centrada en l'arrelament, l'habitatge, la formació i l'ocupació

Redacció
04 de març del 2018
Actualitzat a les 9:44h
Imatge dels participants de les comarques
Imatge dels participants de les comarques | ACN
Alcaldes i regidors de set municipis de menys de 3.000 habitants de les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell i el Solsonès han creat el moviment Munixic per compartir experiències i impulsar accions que ajudin a fixar la població jove als pobles petits.

Aquest dissabte han reunit un centenar de joves, responsables polítics i professionals de joventut de tot Catalunya a Corbins (Segrià) en una jornada on s'ha debatut sobre l'arrelament, l'habitatge, la formació i l'ocupació. L'objectiu és que sorgeixin alternatives i propostes per evitar el despoblament juvenil del món rural i contrarestar la desigualtat d'oportunitats entre els joves de les àrees urbanes i rurals en aquests àmbits.

Entre les principals demandes destaquen els ajuts per facilitar el lloguer d'habitatges buits o l'extensió de la fibra òptica a tot el territori perquè l'accés a les noves tecnologies no jugui en contra dels municipis petits. Les conclusions de la jornada es faran arribar en forma de reivindicació a la Generalitat. I és que els impulsors de Munixic es queixen que sovint les polítiques que incideixen en els joves tenen un enfocament "massa urbanita", segons un dels membres del moviment i alcalde de Maldà (Urgell), Sebastià Mata.

Munixic està liderat pels consistoris de Montoliu de Lleida i Corbins (Segrià), Barbens i Vila-Sana (Pla d'Urgell), Maldà (Urgell) i Riner (Solsonès). La 1a Jornada del moviment, coorganitzada amb la Direcció General de Joventut de la Generalitat, s'ha fet amb el lema 'Revolta juvenil als municipis petits. Viure el poble – Viure al poble – Viure del poble'. Els participants han compartit experiències i han debatut sobre les necessitats i els reptes dels joves als pobles.

El regidor de joventut de Corbins, Jordi Verdú, ha explicat que l'objectiu és promoure que les polítiques de joventut generin oportunitats a les localitats petites, de manera que els joves hi puguin viure i treballar sense que es vegin obligats a marxar a nuclis més grans, per tant, que puguin fer el mateix al poble que a la ciutat. Al mateix temps, també cal que l'opció de tornar al poble sigui atractiva per aquells joves que han marxat a estudiar fora i això s'aconsegueix amb facilitats d'habitatge o d'ocupació però també fomentant l'arrelament al municipi.

La jornada d'aquest dissabte ha estat la carta de presentació del moviment Munixic, que aspira a sumar més municipis petits de tot Catalunya per "posar veu" als problemes que es troben per evitar la marxa dels joves i reclamar conjuntament solucions.