Montcortès desvela la petjada ecològica del canvi climàtic dels darrers 500 anys

L’estany ha estat escenari d’un estudi dirigit per professionals de la Universitat de Barcelona i de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera

Redacció
02 de març del 2018
Actualitzat a la 1:34h
Imatge d'arxiu de l'estany de Montcortès
Imatge d'arxiu de l'estany de Montcortès | ACN
Reconstruir la història climàtica dels darrers 500 anys amb la màxima resolució possible. Aquest era l'objectiu de l'estudi realitzat a l'estany de Montcortès per l'Institut de Recerca de l'Aigua de la Universitat de Barcelona i l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera. 

En concret, els experts han analitzat la transició de la variabilitat climàtica natural a l'estany des de finals de la petita edat de gel —un període fred de mitjan segle XIV— fins al segle XXI. L'estudi s'ha publicat a la revista Science of the Total Environment i demostra que la disminució d'oxigen a les masses d'aigua, que altera les condicions dels ecosistemes aquàtics, està relacionada amb l'escalfament global. 

Montcortès és l'únic estany càrstic de muntanya de tot Catalunya. Té una àrea de 0,14 quilòmetres quadrats i una fondària màxima de 30 metres. El llac està integrat en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Natura 2000.