Meterologia

Fred i molta pluja, tòniques meteorològiques del mes de febrer

El període s'ha de qualificar de fred a Catalunya i molt fred al Pirineu, punts més elevats del Prepirineu i el massís del Port

per Redacció, 2 de març de 2018 a les 01:30 |
La Conca de Tremp sota la pluja | Jordi Peró
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fred i molta pluja. Aquestes són les dues tòniques que han definit el mes de febrer des del punt de vista de la meteorologia, segons el balanç que ha dut a terme el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Aquest organisme indica que la meteorologia del mes de febrer ha estat marcada per una gran ondulació del corrent en jet als nivells mitjans de la troposfera (a uns 5.500 metres d'altitud) com a conseqüència d'una relaxació de la circulació zonal (vent de l'oest en altura).

Aquesta configuració ha afavorit una circulació meridional amb desplaçament de les masses d'aire del nord (nord-est) al sud (sud-oest). D'aquesta manera, el mes ha estat fred a Catalunya (aire procedent d'altes latituds), i en general plujós: les pertorbacions atlàntiques o aquelles retrògrades (procedents de l'interior del continent europeu) s'aprofundien quan arribaven a la Mediterrània, inestabilitzant el vessant oriental de la península Ibèrica.


Dels episodis més destacats, l'SMC recorda que entre els dies 4 i 6 de febrer va ploure i nevar de forma "abundant" a Catalunya, amb acumulacions de precipitació de més de 50 mil·límetres a gran part del litoral, prelitoral, Pirineu i Prepirineu, així com a diversos sectors de la Catalunya Central. La nevada va caure fins a fons de vall al Pirineu i Prepirineu, amb gruixos històrics de més de mig metre de neu nova a moltes poblacions entre 1.000 i 1.500 metres d'altitud, sobretot del Prepirineu i vessant sud de la serralada.

Un altre fet que es destaca és el fred de la matinada del dia 13, amb glaçades arreu llevat d'alguns sectors del litoral. A banda de les mínimes inferiors als 10 graus sota zero a valls del Pirineu i Prepirineu, cal destacar que 6 estacions van registrar la temperatura més baixa des de l'onada de fred del febrer del 2012, ubicades al prelitoral i punts de la Catalunya Central.

 

Arxivat a:
Societat, fred, pluja, febrer, temps
Participació