La supervivència de les cigonyes

Cal que de forma urgent ambdues administracions, Generalitat i Paeria, elaborin un pla conjunt per tal de fer front a aquest problema i estiguin amatents als moviments de les cigonyes

Josep Maria Baiget
27 de febrer del 2018
Actualitzat a les 0:58h
Imatge d'una cigonya atrapada
Imatge d'una cigonya atrapada | Ipcena
L’esperit de supervivència de la natura és tant fort que posa de manifest que les espècies que actualment viuen i conviuen amb nosaltres, si a data d’avui encara hi són, és senzillament per la seva tossuderia d’afecte i desig de viure.

Dit això, si algú pensava que enretirant els 25 nius de cigonyes de la Catedral de Lleida per tal de protegir l’esmentat edifici ja estava el tema solucionat... lamento informar que senzillament l’estem traslladant de facto a altres teulades i indrets de la ciutat.

Però el més greu és que en els últims dies, la malla protectora instal·lada a la Catedral per evitar la instal·lació de nous nius ha causat ferides, i fins i tot la mort, de diverses cigonyes.

Per això cal que de forma urgent ambdues administracions, Generalitat i Paeria, elaborin un pla conjunt per tal de fer front a aquest problema i estiguin amatents als moviments que aquesta 50ena llarga de cigonyes faran per reubicar-se, si és el cas que la decisió més encertada, des d’un punt de vista legal, sigui finalment aquesta.

Des del Departament de Territori de la Generalitat i des de la Paeria, mitjançant la Fundació Agenda 21 de Lleida, s’ha de poder donar resposta al repte que ens ve a sobre, ja que molt probablement les cigonyes cercaran altres teulats de la ciutat i, si no tenim un pla de reubicació, estarem davant la més que possible queixa del veïnat, sigui fonamentada o no, i no sabrem respondre a temps, de forma meditada i ajustada a la llei que les protegeix i a les necessitats d’aquest ocell de vol preciós i nostrat.

A més, el seu vol majestuós és digne i hauria de ser un dret poder gaudir-lo, com un valor a protegir de la nostra ciutat i estar inclòs en el document de treball del Catàleg de béns protegits arquitectònics, històrics i ambientals de Lleida que, hores d’ara, està a debat.

P.S. Recordo que, amb l’entrada de la primavera, els ocells “acostumen” a fer els seus nius.