Àngel Ros, a la recerca del vot democristià «orfe»

L'alcalde de Lleida encara la campanya electoral del 2019 amb la intenció d'acordar un pacte amb Units per Avançar de Ramon Espadaler | La desaparició d'Unió li obre la via per arribar a un elector que no li ha fet confiança tot i la seva imatge de polític catòlic

Àngel Ros saludant Rosa Mari Salmerón, la nova regidora d'Educació
Àngel Ros saludant Rosa Mari Salmerón, la nova regidora d'Educació | ACN
25 de febrer del 2018
Actualitzat a la 1:16h
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, comença a encatifar la seva campanya electoral de les eleccions municipals del 2019. El Paer en cap va anunciar per sorpresa fa onze mesos que pretenia presentar-se a la reelecció si la família i el partit li donaven suport, i el líder dels socialistes lleidatans, Òscar Ordeig, així ho va fer; “El nostre candidat és l’alcalde”, va assegurar a inicis d’any. Amb aquest aval oficiós, l’alcalde ja albira la batalla electoral que hi haurà a la ciutat, i comença a moure’s per fermar vots. El pacte anunciat aquesta setmana entre PSC i Units per Avançar que incorpora una exregidora del PDECAT al govern municipal va en aquesta direcció.

Que Rosa Mari Salmerón passi a ser la nova regidora d’Educació no altera els equilibris a la Paeria atès que els demòcrates continuaran essent la segona força política, ara amb cinc regidors, i que l’executiu municipal mantindrà la majoria gràcies a l’aliança consolidada amb Ciutadans i PP segellada amb el pas dels mesos. Ros compta amb 15 edils i emboca el final de la legislatura amb una idea al cap; eleccions municipals. El 2019 serà un any d’obres a Lleida, però l’alcalde vol pescar en un territori en el qual mai hi ha tingut un gran ascendència i que ha quedat “orfe” amb la desaparició d’Unió.

L’alcalde ha potenciat la seva imatge d’home de missa, però sempre ha hagut de rivalitzar pel votant catòlic amb els democristians, i més concretament amb Paco Cerdà, regidor d’Unió i estret col·laborador de Toni Postius, el candidat del PDECAT i principal rival de Ros amb qui manté una freda i distant relació. Ha estat una pugna soterrada, però ara les cartes comencen a mostrar-se. Ros no s’esperava que el seu partit aconseguís vuit regidors el 2015, i ja va intentar sumar a aquesta poca majoria els dos regidors d’Unió, un moviment de transfuguisme que el mateix alcalde va contemplar amb l’aleshores líder dels democristians, Ramon Espadaler, segons apunten fonts de l’antic partit a NacióDigital. Ros ha negat públicament que existissin aquestes converses amb Espadaler, però, en canvi, no ha contestat a Cerdà quan aquesta setmana ha assegurat que va rebre una oferta per entrar a formar part del govern de la Paeria fa més d’un any.

El pacte a nivell nacional entre el PSC i Units per Avançar ha inspirat l'alcalde de Lleida de cara a les eleccions municipals del 2019, amb qui vol concórrer amb els antics membres d'Unió


El graner de vots d’Unió el vol per a ell, i Ros ha vist la jugada amb Units per Avançar, el nou partit de la tercera via que impulsa Espadaler i que ja va pactar amb el PSC a les eleccions del 21-D. L’acord entre les dues formacions a nivell nacional li va fer pensar a Ros que aquesta era una via vàlida també a nivell municipal i que li permetria ampliar els perímetres del seu electorat. En aquest context, Ros i Espadaler han treballat en una mateixa direcció; a un li atorgava un nou votant potencial i a l’altre li servia per promocionar la seva nova marca política. Un win-win.

Les diverses visites del democristià a Lleida i els dinars amb antics membres d’Unió que ha fet en les darreres setmanes no eren casuals, i s’ha vist amb l’anunci del pacte, que probablement anirà més enllà. “Aquest pacte s’inspira en el del 21-D i defensaré que aquest és un bon acord per les municipals”, va assegurar Ros en roda de premsa, per bé que no es va fer oficial el que es dona per fet en el món polític de la ciutat. Rosa Mari Salmerón tindrà un lloc a la candidatura del PSC l’any vinent. Ella diu que no ho sap, però el plat ja s’ha cuinat.