El president de l'Aragó assegura que «cuidaran millor» les obres de Sixena

Javier Lambán visita les peces en litigi, exposades des d'aquest divendres al Monestir de Sixena

Javier Lambán, president d'Aragó
Javier Lambán, president d'Aragó | Arxiu
Redacció
24 de febrer del 2018
Actualitzat a les 10:17h
Les 44 obres d'art provinents del Museu de Lleida ja es poden visitar al Monestir de Sixena. Aquest divendres s'han reprès les visites amb la incorporació d'aquestes peces a les que ja s'exposaven provinents del MNAC. El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha puntualitzat que 12 de les peces provinents del Museu de Lleida, tot i ser a la sala, no estan exposades a causa del seu "mal estat".

En aquest sentit, i preguntat per si està prevista la seva restauració, Lambán ha respost que invertiran més del que s'ha invertit fins ara en elles. "Les cuidarem tan bé o millor del que les han cuidat aquells que les han usufructuat fins ara", ha afegit, amb l'objectiu de "restaurar-les i quan estiguin en perfecte estat, exposar-les".

En aquest primer dia de visites obertes al públic, els mitjans de comunicació han pogut accedir a la sala on estan exposades les peces provinents del MNAC i del Museu de Lleida però no se'ls ha permès accedir a la Sala Capitular on Lambán està convençut que s'exposaran les pintures murals del MNAC. El president aragonès ha declarat que la sala està "en perfecte estat de revista" i que "la humitat i la temperatura és la perfecta" per a la seva conservació.

L'exposició estarà oberta al públic els divendres i els dissabtes, un dia menys a la setmana que quan estaven exposades només les obres del MNAC. Lambán ha estat un dels primers visitants, juntament amb l'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, i la consellera de Cultura de l'Aragó, Mayte Pérez. El president aragonès ha reconegut estar "feliç" d'haver format part del primer grup de visitants i ha assegurat que "són moltes ja les peticions que tenim de tot el país per visitar les obres".

Lambán ha explicat que el pròxim 4 d'abril el govern d'Aragó presentarà un pla director del que ha de ser la recuperació del monestir i el projecte museístic integral per a la "perfecta exposició de les peces", tant les que ara hi són com "les que estan pendents que tornin al seu lloc d'origen i que mai van haver de sortir", ha dir, "començant per les pintures, un cop es compleixin les resolucions judicials absolutament incontestables".

Sobre el trasllat de les obres del Museu de Lleida a Sixena, Lambán ha assegurat que va ser "perfecte i impecable" i ha retret que hi hagi gent que quan arriba a Sixena es pensi que arriba a un país "tercermundista". "Els asseguro que som gent tan respectuosa i curosa amb el seu patrimoni i tan culta com podran ser vostès", ha reblat.

El president aragonès ha dit que tot i que serà impossible recuperar tot el patrimoni que hi havia al Monestir de Sixena, segueixen buscant on hi ha béns que van sortir després del 1923, per litigar, assegura, per tots ells. Lambán ha aprofitat el moment per fer-li entrega a Salillas d'un facsímil de 1187 del document fundacional del Monestir.

"La sala capitular està en perfecte estat de revista"

Lambán ha explicat que han aprofitat per visitar la Sala Capitular i "hem vist que està en perfecte estat de revista perquè les pintures hi tornin", en resposta a la resolució judicial que aturava el seu trasllat provisional al·legant la seva fragilitat i el fet que no havia quedat acreditada la idoneïtat de l'espai destinat per a elles. "És el lloc on sempre van estar i d'on mai van haver de ser arrancades", ha afegit. El president aragonès ha assegurat que ha pogut comprovar que "la humitat i la temperatura és la perfecta per a la conservació d'aquestes pintures". Als mitjans de comunicació, però, no se'ls ha deixat accedir a la Sala Capitular.