Sixena exposa les obres del litigi però redueix els dies d'obertura del monestir

Les peces només es podran veure els divendres i els dissabtes

Redacció
23 de febrer del 2018
Actualitzat a les 18:43h
Imatge del trasllat de les obres
Imatge del trasllat de les obres | ACN
El Monestir de Sixena exposa des d'aquest divendres, 23 de febrer, els 95 béns del cenobi recuperats de Catalunya per sentència judicial, després que el jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 d'Osca en declarés nul·les de ple dret les tres operacions de venda entre els anys 1983 i 1994.

El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, i la consellera d'Educació, Cultura i Esport de la Comunitat, Mayte Pérez, han presidit la reobertura de les visites guiades al públic, juntament amb els tècnics que s'han encarregat del desembalatge i anàlisi de les peces recuperades.

Del total de les 97 peces que la sentència judicial obligava a retornar, 43 van arribar el passat 11 de desembre, una a final de gener d'aquest any i 51 el juliol del 2016, enviament en el qual es va detectar que faltaven dues peces, perquè se n'havien de lliurar 53.

La consellera de Cultura d'Aragó, Mayte Pérez, ha dit que "gairebé" dona per perduts aquests dos béns de Sixena, segons ha comentat als mitjans de comunicació, als passadissos de les Corts autonòmiques, on se celebra la sessió plenària.

Les visites al Monestir de Sixena, situat a la província d'Osca, es podran fer els divendres i dissabtes, encara que la consellera ha anunciat que s'està negociant amb les monges propietàries del monestir per "flexibilitzar-ne" l'accés i augmentar els dies d'obertura i els espais. En un principi, l'executiu aragonés havia calendaritzat els diumenges també com a dia de visita.

Aquesta actuació s'emmarca dins de la signatura d'un nou conveni amb la propietat i del nou pla director del monestir elaborat pels arquitectes Pemán i Franco, que van ser els qui es van encarregar de la restauració i rehabilitació del cenobi, que "podrem presentar al llarg del mes de març", ha postil·lat Pérez.