Ja hi ha data i hora per al ple per debatre sobre la investidura

La sessió serà la setmana vinent

Irene Ramentol / Sara González
23 de febrer del 2018
Actualitzat a les 18:24h

La junta de portaveus, reunida aquest divendres al Parlament Foto: Sara González


El Parlament celebrarà dijous que ve, a les 10.00 h, el ple per debatre sobre la investidura. El president del Parlament, Roger Torrent, ho anunciarà al llarg d'aquest mateix divendres. La sessió arrencarà amb la proposta de resolució dels "comuns" per reivindicar la sobirania del Parlament i que inclourà el document presentat per Junts per Catalunya sense el suport d'ERC per exigir la "restitució" del Govern cessat pel 155.

Es tracta d'un ple que Ciutadans havia demanat fent valer la seva majoria d'una cinquena part de la cambra per forçar-ho. Fonts parlamentàries expliquen, però, que els d'Inés Arrimadas no volien que hi hagués una ordre del dia i la setmana passada van amenaçar de recórrer al Tribunal Constitucional si Torrent no fixava ja una data. Els "comuns" també havien demanat una sessió d'aquest tipus que servís per "desbloquejar" la situació, però en base a una proposta de resolució que pivota en la reivindicació de la sobirania del Parlament i la defensa del model d'escola pública catalana. Finalment, s'ha optat per la convocatòria d'un ple en el qual es debati aquesta proposta i les que han presentat després la resta de grups.

Fixat ja l'ordre del dia

Durant la junta de portaveus, Torrent s'ha compromès amb la celebració del ple, del qual sí s'ha fixat ja l'ordre del dia. Arrencarà amb el text registrat pels "comuns" i seguirà amb la proposta de resolució presentada pel PSC per demanar que s'activi el rellotge dels dos mesos per a la investidura. També ha estat inclosa la polèmica proposta de resolució que aquest divendres ha registrat Junts per Catalunya just abans de l'inici de la reunió de la mesa sense el suport dels republicans per exigir la "restitució" del Govern de Carles Puigdemont. Per últim, es debatrà un text que Ciutadans està pendent de registrar al llarg d'aquest divendres. Els grups tindran un temps de 15 minuts per pronunciar-se sobre totes les propostes i es podran presentar esmenes abans de ser sotmeses a votació. 

ERC no ha amagat el seu enuig amb l'acció del grup encapçalat per Puigdemont i emmarca l'acció en els estira-i-arronsa per acabar de pactar l'estructura del Govern. I és que el ple se celebrarà, previsiblement, pocs dies abans que es tanqui l'acord per a la investidura i servirà perquè cada grup expressi la seva opinió al respecte. Ciutadans, PSC i PP ja fa dies que pressionen perquè comencin a comptar els dos mesos de temps per proclamar un president abans de la celebració d'unes noves eleccions.

Domènech celebra que hagi prosperat "la via dels comuns" per convocar el ple

Els "comuns" celebren que el ple s'hagi fixat sota els paràmetres "substanciant-lo" amb propostes de resolucions, tal i com ells reivindicaven a diferència de Ciutadans, que no volien que hi hagués ordre del dia. La tramitació d'urgència d'aquest ple ha rebut el suport tant d'ERC com del PSC. "Davant la incertesa, davant la foscor que estem vivint, volem claredat sobre quines són les estratègies reals de desbloqueig", ha defensat el grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech. El líder dels "comuns" també ha lamentat la proposta de resolució que JxCat ha presentat en solitari per restituir Puigdemont: "Ja n'hi ha prou de jocs simbòlics. No pot sr que el debat actual sigui una presidència simbòlica o més o menys real".
 

El president de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, al Parlament Foto: @CatEnComu