Rescaten una altra cigonya atrapada en una església de Lleida

Ha passat a Sant Martí | El conflicte s'agreuja després que una altra au morís dijous a Gardeny i els ecologistes reclamen la retirada d'aquestes "trampes mortals"

Redacció
23 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:38h
L'entitat ecologista Ipcena ha denunciat que aquest divendres al matí una cigonya ha quedat atrapada en el sistema anti-cigonyes instal·lat a l'església de Sant Martí de Lleida. Aquest fet agreuja encara més el conflicte entre els ecologistes, el Bisbat i les administracions sobre la idoneïtat d'aquestes instal·lacions, després que aquest dijous a la tarda una altra cigonya aparegués morta en el mateix sistema instal·lat a l'església de Gardeny de Lleida.

Des d'Ipcena, recorden que aquestes són les dues úniques esglésies en què s'ha instal·lat el sistema anti-cigonyes i en les dues, les cigonyes han quedat atrapades; en un cas amb resultat de mort i en l'altre quedant ferida.

Aquest sistema anti-cigonyes, remarquen, està composat amb sirgues metàl·liques i varetes metàl·liques, que formen una mena d'escut en forma de paraigües i que, en el cas de Gardeny i Sant Martí, "suposen una autèntica trampa mortal per les cigonyes, com lamentablement ha acabat succeint". És per això que en demanen la seva retirada "immediata".

En el cas de Gardeny, els representants del bisbat van assegurar que la mort de la cigonya atrapada es va produir en ser atacada per altres. Des d'Ipcena, en canvi, asseguren que les cigonyes són gregàries, viuen en colònies i no s'ataquen entre elles fora d'excepcions, i que en aquests casos puntuals, "les cigonyes acaben marxant" ja que es tracta d'accions "principalment intimidatòries".

Tot i això, els ecologistes insisteixen que en el cas de Gardeny, "la conseqüència de la mort de la cigonya va ser quedar atrapada sense poder alliberar-se" i en responsabilitza al capellà responsable de l'església, mossèn Gerard, que a més és el cap del Capítol de la Catedral Nova de Lleida, i el responsable de contractar els treballs d'instal·lació del sistema anti-cigonyes a l'església de Gardeny i també al bisbat, responsable de l'església de Sant Martí. També en consideren responsables els representants de l'empresa Cigüeñas Stop de Navarra, per haver col·locat el sistema i els aparells, "tot i ser conscients que podien comportar risc contra l'espècie protegida".

Des d'Ipcena, a més, denuncien que el responsable de l'església no disposa de l'autorització expressa per a la instal·lació dels aparells i sistema instal·lat en cap de les dues esglésies ja que únicament estaria acreditat que disposen d'autorització per la retirada de nius.

La instal·lació de sistemes anti-cingonyes requereix una autorització expressa que especifiqui aquests aparells i l'informe respectiu del departament de Territori que haurien d'acompanyar amb una memòria o projecte que, asseguren, no existeix. Tenint en compte la falta de documentació i els dos exemplars de cigonyes afectats per aquests sistemes, sol·liciten que s'ordeni la retirada "immediata" durant aquest divendres de tots aquests sistemes de les dues esglésies afectades, per "l'alt risc demostrat que suposen per a la vida de les cigonyes".