El PP proposa facilitar la majoria als ajuntaments a qui obtingui el 30% dels vots

Cs constata que els populars no volen variar la proporcionalitat del sistema electoral i tan sols plantegen canvis secundaris i una fórmula per donar més pes als grans partits als consistoris

Els equips negociadors de la reforma electoral
Els equips negociadors de la reforma electoral | Europa Press
Redacció
21 de febrer del 2018
Actualitzat a les 21:47h
El PP ha proposat a Ciutadans que la reforma electoral permeti concedir la majoria absoluta en un ajuntament al partit que guanyi les eleccions municipals però que només obtingui un 35% dels vots vàlids, sempre que tregui un avantatge de cinc punts al següent, o fins i tot amb un 30% dels vots, si treu deu punts de diferència a la segona llista. La proposta suposa modificar l'article 180 de la llei electoral i només afecta l'elecció de les corporacions locals, en les que introdueix un sistema anomenat de prima de majoria i doble volta electoral.

Suposa concedir la meitat més un dels regidors d'un ajuntament, és a dir, la majoria absoluta, a la llista més votada, si aquesta obté el percentatge de vot esmentat, amb la diferència requerida respecte el segon. El PP ha defensat sempre que, si s'aborda una reforma electoral, ha de servir perquè la llista més votada governi en els municipis i les comunitats autònomes. Davant el principi d'acord entre Ciutadans i Podem per impulsar la reforma la llei, els populars han insistit en la seva reivindicació i han decidit portar una proposta concreta a la seva trobada amb el partit liberal.

En el document, els populars asseguren que estan disposats a consensuar aquesta proposta dins de la subcomissió d'estudi de la reforma electoral que està oberta al Congrés. El PP precisa en el document el sistema de prima de majoria i planteja també una altra possibilitat, una segona volta en el cas que aquests requisits de percentatge de vot i distància amb el segon competidor no es compleixin.

Segona volta

En concret, proposa obrir un altre procés electoral entre les candidatures que obtinguin almenys el 15% dels vots vàlids emesos. En aquest cas, serà obligatori que es presentin les mateixes llistes de la primera volta, "quedant expressament prohibides les coalicions o unions de candidatures".

Realitzada aquesta nova votació, si una candidatura aconsegueix més del 40% dels vots o es distancia en almenys set punts de la següent, també se li adjudicarà la meitat més un dels regidors, la majoria absoluta del ple municipal. Els altres escons es distribuiran entre la resta de llistes d'acord amb els seus resultats a la primera volta. Els populars precisen que, si cap candidatura en segona volta arriba a aquest 40% o a la distància exigida amb el segon, es repartiran els escons segons indica actualment la llei electoral i segons els resultats de la primera volta.

Cs no veu voluntat política en el PP

Sigui com sigui, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Joan Carles Girauta, ha assegurat després de la reunió del seu partit amb el PP sobre la reforma electoral que els populars no tenen "voluntat política" de tocar el nucli del sistema, que afecta la proporcionalitat i el repartiment d'escons. Sobre la proposta del PP per a l'elecció directa dels alcaldes, Girauta ha dit que li sembla una qüestió secundària, però que Cs no es tanca a ella i fins i tot podria aplicar-se en les eleccions estatals i autonòmiques.

"No hi ha voluntat política de millorar la proporcionalitat per part del PP", ha declarat en roda de premsa el portaveu del partit liberal, que ha manifestat la seva "decepció". La trobada d'aquest dimecres entre Girauta i el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, ha estat precedit per les reunions que Ciutadans va mantenir amb Units Podem, que també aposta per canviar el sistema de repartiment dels escons, i amb el PSOE, que va dir que no ho considerava un tema prioritari.

La subcomissió, un "teatret"

Ja que el PP i el PSOE "no volen canviar el substancial" en la llei electoral, el partit d'Albert Rivera aposta per no "enganyar la gent" i admetre que la subcomissió oberta al Congrés per reformar aquesta norma és en realitat un "teatret". El portaveu de la formació liberal ha emmarcat la posició dels populars en una "deriva molt estranya d'incompliments" amb Ciutadans del pacte d'investidura a què van arribar per investir Mariano Rajoy, especialment dels assumptes sobre regeneració democràtica. "Està encastellat i a la defensiva", ha lamentat.

En canvi, Hernando ha assegurat que aquesta tarda ha vist que Ciutadans "no pretén" mantenir els acords d'investidura aconseguits i ha carregat contra les acusacions al PP de no complir la part relativa a regeneració. "Jo surto regenerat tots els dies al carrer. No em donaran lliçons", ha censurat.

Qüestions secundàries

Pel que fa al que es podria acordar, Girauta ha esmentat l'abaratiment de les campanyes electorals -tot i al PP no li convenç la idea d'un mailing únic-, les llistes desbloquejades o el vot des de l'estranger. "Però insisteixo, hi ha una ametlla, la proporcionalitat, el que fa que els nacionalistes estiguin sobrerepresentats i que altres amb un munt de vots tinguin un diputat o cap", ha insistit.

Hernando, per la seva banda, ha estat molt crític amb la convocatòria: ha assegurat estar "perplex" perquè Ciutadans no els ha plantejat "absolutament res". També ha criticat la reforma que aquest partit estudia amb Podem perquè, segons la seva opinió, només té com a objectiu perjudicar el PP. Si estigués en vigor, ha advertit, hagués rebaixat el resultat d'Inés Arrimadas a Catalunya i ha ironitzat si Rivera estudia perjudicar la seva candidata.