La contaminació augmenta la possibilitat de patir un ictus

Un estudi de l'Institut Hospital del Mar ha relacionat directament la contaminació generada pel combustible dièsel amb aquest tipus de malaltia

Avís de contaminació atmosfèrica en un panell informatiu de plaça Urquinaona.
Avís de contaminació atmosfèrica en un panell informatiu de plaça Urquinaona. | Adrià Costa
Redacció
21 de febrer del 2018
La contaminació provocada pel combustible dièsel augmenta les possibilitats de patir un ictus. Aquesta és la principal conclusió que s'extreu d'un estudi desenvolupat per l'Institut Hospital del Mar de Barcelona, publicat a la revista Enviromental Research. La recerca ha trobat una relació directa entre aquest tipus de contaminació i el tercer ictus més freqüent.

L'aterotrombòtic sorgeix quan es desprenen les plaques que formen substàncies com el calci i el colesterol i s'acumulen en les artèries d'alguns pacients que ja tenen més números de patir-ho, com és el cas de fumadors o gent amb obesitat.

En aquest sentit, la investigadora Rosa Maria Vivanco ha explicat a RAC1 que aquestes efectes apareixen a curt termini. "La contaminació desencadena una resposta inflamatòria en tot el cos i inestabilitzaria la placa, es trencaria, aniria a parar a una artèria del cervell i es produiria aquest ictus", detalla. 

Els experts adverteixen que la contaminació, a llarg termini, afecta negativament a tota la població. En l'estudi, han participat 3.000 pacients de l'Hospital del Mar que van patir aquesta malaltia entre el 2005 i el 2014.