La Catedral de Lleida es querella contra la Generalitat per l'afer de les cigonyes

Asseguren que hauria comès un delicte de prevaricació al modificar la resolució sobre les mesures de protecció de l'edifici per la nidificació de les aus

Redacció
21 de febrer del 2018
Actualitzat a les 10:27h
Imatge de les cigonyes damunt del contrafort de la Catedral
Imatge de les cigonyes damunt del contrafort de la Catedral | ACN
El Capítol de la Catedral de Lleida ha presentat una querella criminal per presumpte delicte de prevaricació contra la directora dels serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Maria Dolors Tella, per la modificació de la resolució que va dictar aquest departament el passat 8 de febrer en relació a la instal·lació de xarxes de protecció a la cúpula i als contraforts l'edifici de la Catedral. Aquest segon dictamen obligava a canviar el tipus de xarxes instal·lades atès que modifica les mesures dels forats.

En aquest canvi de la resolució anterior, el Capítol de la Catedral de Lleida assegura que se'ls obliga a modificar aquesta instal·lació "sense cap tipus de suport legal, i fora de la resolució principal que reglamentàriament la pròpia directora va establir". Les xarxes es col·loquen ara amb forats de 5 centímetres i la resolució diu que n'han de tenir entre 2,5 i 3,5. Així mateix, diuen que la nova modificació "no ha seguit cap procediment administratiu previ, ni tan sols una nova opinió del Departament de Cultura, i prescindint de l'audiència a les altres parts implicades".

El Capítol de la Catedral de Lleida està instal·lant una xarxa de protecció a les teulades de la Catedral per evitar el despreniment d'elements de les cúpules i dels contraforts, per garantir la seguretat dels vianants del seu entorn davant possibles accidents, mentre no escometin les actuacions necessàries de restauració.

El risc hi és per la instal·lació de nius de cigonyes a les cornises i coronaments de les torres, que incrementen considerablement el pes que han de suportar aquests elements. Els nius ja han estat retirats i això ha provocat enfrontaments amb l'entitat ecologista Ipcena, que defensa que les cigonyes puguin fer el niu en aquest indret.