«Em van pegar mentre estava al terra, em van agafar pel coll i em van estimbar contra una paret»

Parlem en exclusiva amb el jove de Tremp que va ser detingut el passat divendres per entrar una estelada a la Copa del Rei de bàsquet | Relata la seva violenta detenció i assegura que els fets pels que se l’acusa són falsos | El pallarès torna de Gran Canària amb antecedents i una multa de 720 euros

20 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:05h
Els joves pallaresos al Gran Canaria Arena, entre ells el Pau, el tercer per la dreta
Els joves pallaresos al Gran Canaria Arena, entre ells el Pau, el tercer per la dreta | Pau
Esperaven viure un cap de setmana intens a Las Palmas de Gran Canària, gaudint de la participació del seu equip favorit de bàsquet, el FC Barcelona, a la Copa del Rei. Però poc es podien imaginar aquests set pallaresos d’entre 19 i 22 anys -l’Aleix, el Biel, el Sergi, el Pau, l’Arnau i l’Eudald, de Tremp, i el Ferran, d’Isona- el que acabaria succeint la nit del passat divendres al Gran Canaria Arena.

En especial un d’ells, el Pau, el jove trempolí de 21 anys que va ser detingut per haver entrat una estelada al pavelló on es disputava la competició. Va dormir al calabós i no va sortir en llibertat fins l’endemà al migdia, després que els agents se l’emportessin emmanillat del recinte esportiu davant la incredulitat dels seus companys i d’alguns aficionats que van poder presenciar la detenció

«¡Iros de aquí, iros para Barcelona! ¡Te voy a partir la cara, hijo de puta!»

Tot va començar a dos quarts d’onze, un cop finalitzat el matx de quarts de final entre el Barça Lassa i el Baskonia de Vitòria. Segons ha explicat el Pau a Pallars Digital, “ens acabàvem de fer una foto tots junts per celebrar la victòria del Barça i a l’abandonar el recinte, agents de la Policia Nacional ens esperaven a mi i al Biel perquè portàvem una estelada”. Els van conduir fins una zona més àmplia, on “de males maneres i amb actitud xulesca” els van comissar la bandera i els van demanar la documentació personal i les entrades del partit.

Sempre segons el relat del Pau, quan la resta del grup es va apropar a veure què passava, els policies els van amenaçar i empentar escales avall a crits de “iros de aquí, iros para Barcelona!”. “Mentre jo els ensenyava el DNI els vaig demanar explicacions i els vaig dir que no entenia res”, continua en Pau, que com a resposta, assegura, va rebre un “cállate que te voy a partir la cara, hijo de puta”.

«Em van dir, textualment: ‘nosotros no somos como la mierda de policia que tenéis allí’»

El noi, a més, cita textualment les paraules que li va dir en aquella discussió un dels agents: “nosotros no somos como la mierda de policia que tenéis allí”. En demanar-los explicacions, un dels agents del cos policial el va reduir de manera violenta. “Em va donar un cop de puny, vaig caure al terra defensant-me com podia per no rebre més. Va ser llavors quan va saltar un altre dels agents i em van donar 3 ó 4 cops de puny més i alguna puntada de peu mentre estava al terra”, relata el pallarès.

«Em van donar cops de puny i puntades mentre estava al terra, em van agafar pel coll i em van estimbar contra una paret»

Mentre el reduïen, segons explica el pallarès, “em van agafar pel coll, em van estimbar contra una paret i em van escanyar”. “Jo simplement em vaig defensar”, diu, “protegint-me del seu atac”. Finalment i quan ja no hi quedava ningú al voltant, el van emmanillar i el van conduir al furgó policial. En aquest trajecte va passar per la zona mixta, on va ser vist per algun periodista, com és el cas de Marc Mundet, de RAC1, segons va relatar ell mateix a Twitter.
 
La Policia Nacional es va endur el Pau a la comissaria de Las Palmas de Gran Canària, on va passar la nit de divendres, acusat, segons la versió policial, d’”embriaguesa i resistència a l’autoritat”. Un extrem que el mateix detingut desmenteix rotundament. “És impossible que anés ebri, simplement perquè al pavelló no es podia consumir alcohol, nosaltres vam entrar al recinte a les 17h i a mi em van detenir a les 22:40h”, explica.

La policia va acusar-lo d’embriaguesa: «És impossible, al pavelló no es podia consumir alcohol, nosaltres vam entrar al recinte a les 17h i em van detenir a les 22:40h»

A més, continua explicant, el cos policial no li va efectuar cap control d’alcoholèmia ni durant ni després de la seva detenció. Per tant, segons el jove de Tremp, “no tenen fonaments ni poden demostrar que anés begut, en el cas que fos així. És més, a la sentència judicial no hi consta enlloc que en el moment de la detenció jo anés begut”, explica. El Pau explica que durant la seva detenció va veure com un aficionat del Barça demanava als agents els números d’identificació. 
 

Els joves pallaresos amb el lleidatà Pierre Oriola i el títol de campió de Copa. Foto: Pau


El noi lamenta també que no els deixessin entrar l’estelada al pavelló quan l’ACB va dir el contrari en un comunicat emès el dissabte, l’endemà dels fets, tal i com va publicar RAC1 al seu portal web. Segons va relatar el director de la Copa del Rei, Gerard Freixa, el coordinador de la policia els va comunicar que es permetia l’entrada de senyeres i estelades al pavelló.

Nit en una cel·la i judici ràpid

El Pau va acordar la seva sortida en llibertat en un judici ràpid, que es va celebrar el dissabte, l’endemà de la detenció. L’advocat d’ofici li va plantejar dos opcions: afrontar el judici o acceptar l’acord amb què ell havia arribat amb el jutge: passar d’atemptat a l’autoritat a resistència a l’autoritat i acceptar una multa. “No tenia cap altra opció que acceptar, volia acabar amb allò com fos”, lamenta el Pau.

Mentrestant, el noi va passar la nit en una cel·la de la comissaria i ho va fer acompanyat d’un home detingut per un cas que no tenia res a veure amb el seu. El jove recorda que va ser una experiència desagradable i que només va poder dormir dos hores. L’endemà al matí li van fer fotos i li van prendre empremtes.

No obstant això, explica que a comissaria va rebre un bon tracte, “totalment diferent” al que va tenir al pavelló, tot i que no amaga que va arribar a témer que el tornèssin a pegar de camí a comissaria o un cop dins. “Vaig passar moltes hores tancat i rodejat de delinqüents de veritat. Vaig passar por”, recorda. Pau assegura que tot ha estat un muntatge de la policia: “no odio a ningú ni sóc un radical”, afirma.

El jove pallarès torna de Gran Canària amb antecedents i una multa de 720 euros després d’acordar la seva sortida en llibertat

Aquest dilluns a la nit ha aterrat a Barcelona procedent de Gran Canària, juntament amb els seus sis amics i amb una multa de 720 euros sota el braç, a banda dels antecedents que se li atribueixen. Ara només desitja recuperar la normalitat el més ràpidament possible i que aquesta mala experiència no l’afecti en el seu futur acadèmic i professional. Almenys el títol aconseguit pel Barça els ha donat algun motiu de celebració i els ha permès una estada a l’illa una mica més agradable.