Confirmada la presència de la sargantana aranesa al Parc Natural de l'Alt Pirineu

L'estudi de la fauna al parc ha constatat la presència per primera vegada d'aquest animal

Imatge d'un exemplar de la sargantana pallaresa
Imatge d'un exemplar de la sargantana pallaresa | PNAP
Redacció
19 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:51h
El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha confirmat per primer cop la presència de la sargantana aranesa dins del seu àmbit. La troballa ha estat possible gràcies als treballs de prospecció sobre el terreny que duu a terme des del passat mes de juny en el marc del Programa de Seguiment de la Biodiversitat al parc.
 
En aquest sentit, un equip de 29 observadors, integrat per tècnics del parc, de l’Equip de Suport a la Conservació de l’Os, del cos d’Agents Rurals i de la xarxa de voluntaris del parc, han completat la primera campanya de prospeccions, amb batudes al llarg d’un total de 92 quadrícules de 25 hectàrees de superfície cadascuna, a l’àrea més nord-occidental, entre el 4 de juliol i el 25 d’agost passat.

Les 21 jornades de prospecció que s’han dut a terme en aquesta primera campanya han permès localitzar per primer cop exemplars de sargantana aranesa dins l’àmbit del parc natural. L’objectiu del programa és dur a terme un seguiment de les poblacions de sargantana pallaresa (iberolacerta aurelioi) i aranesa (iberolacerta aranica), dues espècies endèmiques del Pirineu, en perill d’extinció i de conservació prioritària.

Més presència de la sargantana pallaresa

Pel que fa a la sargantana pallaresa, es va detectar la presència en el 48% de la superfície analitzada. Concretament, a 39 quadrícules de les 81 prospectades. La dada suposa un increment del 74% de la presència confirmada d’aquesta espècie al parc respecte de dades anteriors a la mateixa zona prospectada del massís del Mont-roig.
 
Les campanyes de prospeccions continuaran durant tres anys, per tal d’arribar a inspeccionar la totalitat de la superfície potencial de l’espècie inclosa dins l’àmbit del parc.