El govern espanyol, sobre liquidar la immersió: «Sens dubte, ho farem»

El ministre d'Educació i portaveu de la Moncloa, Íñigo Méndez de Vigo, assegura que estudien una solució per introduir el castellà en la preinscripció | Afirma que no és un "globus sonda" i que l'objectiu és que un 25% de les classes es facin en castellà

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa aquest divendres
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa aquest divendres | ACN
Joan Serra Carné / Sara González
16 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:29h
La polèmica va transcendir en paral·lel a la trobada que van mantenir aquest dijous Mariano Rajoy i Societat Civil Catalana, una organització espanyolista contrària a la immersió lingüística a l'escola catalana. Va ser el secretari d'Estat d'Educació, Marcial Marín, qui va confirmar que el govern espanyol estudiava introduir una casella perquè els pares i mares escollissin el castellà com a llengua vehicular durant la preinscripció escolar, a finals del mes de març. I el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha constatat aquest divendres que la Moncloa estudia canviar el model d'immersió lingüística.

Apel·lant al poder que li atorga el 155 com a gestor de la conselleria d'Ensenyament de la Generalitat, Méndez de Vigo ha qualificat de "qüestió tècnica" els canvis que vol aplicar el ministeri, però ha admès que responen al fet que el govern espanyol no "està d'acord" en la manera com la Generalitat garanteix l'ús de la llengua castellana a les aules i el "dret dels pares" a triar com volen escolaritzar els seus fills. "Ho estem estudiant. Però, sense dubte, ho farem", ha dit el ministre d'Educació i portaveu de la Moncloa. Méndez de Vigo ha detallat que s'aplicaran canvis "d'acord" amb el que estableixen les sentències judicials del TC i el TSJC, perquè és una "obligació" de l'executiu. No ha aclarit, però, com ho farà compatible amb la llei catalana d'educació (LEC).

De fet, mentre que ha subratllat que ell no ha parlat de "cap casella" i que la seva iniciativa no proposa un "canvi en el model educatiu", ha confirmat que estan estudiant com garantir que un 25% de les classes s'imparteixin en castellà, un percentatge recollit per la sentència del TC. L'objectiu, ha dit, és "garantir el dret dels pares" d'escollir l'educació dels seus fills i, a la vegada, garantir el "correcte funcionament" del model educatiu català. Davant determinats cercles i mitjans que interpretaven que la proposta era un simple brindis al sol i que el PP no s'atrevirà a impulsar-la, Méndez de Vigo ha estat contundent: "Això no és cap globus sonda".

Protesta unànime

Les alarmes van saltar aquest dijous entre la majoria de la comunitat educativa, inclosos els sindicats, i de partits catalans, que han tancat files a l'entorn d'un model pedagògic que consideren que garanteix la igualtat d'oportunitats de tots els alumnes. No només els grups sobiranistes han posat el crit al cel pel que entenen que és un intent del govern espanyol de desmuntar via l'article 155 el model públic educatiu català, sinó que també el PSC ha reivindicat la immersió a l'escola.

De fet, ja hi ha hagut veus que han emmarcat aquesta proposta del govern de Rajoy en la pugna que els populars mantenen amb Ciutadans. Precisament l'endemà de reunir-se amb Rajoy, Societat Civil Catalana ha mantingut una trobada amb la formació d'Albert Rivera i Inés Arrimadas.  En tot cas, que es torni a plantejar el model lingüístic a l'escola urgeix encara més els partits independentistes a posar-se d'acord per formar govern i recuperar el control de les conselleries, ara en mans de l'executiu espanyol.

Méndez de Vigo també ha anunciat durant la roda de premsa que el consell de ministres ha aprovat la renovació de 1.956 convenis de concerts educatius durant els pròxims quatre anys. Són concerts amb centres privats finançats amb fons públics, i vinculats als cicles d'infantil i secundària, perquè a primària -ha recordat el ministre- aquests concerts estan en vigor. La renovació dels convenis té una durada de quatre anys.

Pagament del 20% de la paga extra del 2012 als funcionaris

El consell de ministres ha aprovat també el pagament del 20% de la paga extra dels funcionaris corresponent a l'any 2012, que no van cobrar per les retallades que va impulsar el Govern d'Artur Mas. "Es van haver de prendre mesures extraordinàries i ja vam quedar que revertiríem la situació quan fos possible", ha afirmat Méndez de Vigo. De fet, el pagament estava previst i el que ha fet ara el govern de Rajoy ha estat autoritzar-lo.