Òmnium confia que s'assolirà «el millor acord possible»: «El país ho necessita»

L'entitat recorda Muriel Casals quan fa dos anys de la seva mort en l’acte de presentació de les obres literàries premiades en la Nit de Santa Llúcia

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri | Òmnium
Redacció
15 de febrer del 2018
Actualitzat a les 0:57h
El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha llençat un missatge optimista sobre el moment actual que viu el país s’ha mostrat convençut que "els partits es posaran d’acord per aconseguir el millor acord possible". "El país ho necessita: ara més que mai, no podem fallar-nos", ha afegit. Mauri ha fet aquestes declaracions durant l’homenatge de l’entitat a l’expresidenta Muriel Casals quan fa dos anys de la seva mort en l’acte de presentació de les obres literàries premiades en la Nit de Santa Llúcia.

A través de la cultura, Òmnium ha volgut tenir un record per qui va ser la seva presidenta entre els anys 2010 i 2015: "En aquests moments d’incertesa i repressió com els que vivim, la cultura ens ajuda a trobar respostes". Mauri ha recordat que durant "els cinc anys apassionants" que Muriel Casals va liderar l’entitat, "sempre recordava que Òmnium no havia d’oblidar mai la seva missió com a entitat de defensa i promoció de la llengua catalana".

"Aquests dos anys no han estat fàcils", ha admès Mauri, dos anys sense la Muriel Casals i on l’entitat també ha hagut d’afrontar des de fa gairebé quatre mesos l’empresonament de l’actual president Jordi Cuixart. El vicepresident d’Òmnium, que ha llegit íntegrament la carta que el mateix Cuixart ha escrit a Muriel Casals des de la presó de Soto del Real, ha volgut deixar clar però que el record a Casals no ha de ser mai trist i ha posat en valor "la immensa solidaritat de la ciutadania del nostre país" en aquests moments difícils. "Perquè la Muriel, de mirada, ampla i serena", ha dit Mauri, "de cos fràgil però amb una fortalesa i dignitat que només dones com ella, o com la Mireia Boya, poden tenir, transmetia aquesta proximitat i estima que s’encomanava".
 

Els autors que han participat de la tertúlia d'Òmnium Foto: Òmnium


Una tertúlia literària francesa 

L’acte, presentat per l’escriptora Bel Olid, ha simulat una tertúlia literària francesa "per recuperar la tradició d’on va beure la Muriel". Entre els assistents, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, la germana de Muriel Casals, Isabel Casals, l’expresident d’Òmnium i antecessor de Muriel Casals, Jordi Porta, i membres de la Junta d’Òmnium Cultural. El lloc escollit per fer la presentació de les obres premiades durant la Festa de les Lletres Catalanes ha estat el Casal de la Prosperitat de Nou Barris, el mateix districte barceloní on el passat 15 de desembre es va celebrar la Nit de Santa Llúcia. 

La tertúlia literària amb els tres autors ha girat al voltant de frases cèlebres de Muriel Casals, una de les quals ha estat un país amb centenars de llengües i el català com a punt de trobada.
"Hi ha un procés de deforestació lingüística al món, és devastador", ha dit Joan-Lluís Lluís, el guanyador del Premi Sant Jordi de novel·la amb Jo soc aquell que va matar Franco. Lluís, natural de la Catalunya Nord, ha assegurat que "les que segur que sobreviuran tenen un estat, per això al català li cal un estat propi".

Clara Queraltó, l’autora de El que pensen els altres, el Mercè Rodoreda 2017, ha llegit el conte Por i d’ella Bel Olid ha destacat que "escriu amb una naturalitat extraordinària": "Són contes que realment emocionen". Queraltó, ha volgut destacar la frase de Casals el moment de les dones és sempre: "Hi estic d’acord, per això hem d’ocupar els espais que ara ocupen només homes". 

Josep Maria Fulquet, Premi Carles Riba amb l’obra Ample vol de la nit, ha demanat "ara més que mai cal reivindicar la llengua pròpia": "Som en un moment on ens volen negar el dret a expressar-nos en la llengua que ens uneix".
 

Els assistents a l'acte d'Òmnium d'aquest dimecres Foto: Òmnium