Ros considera que la llei catalana blinda les obres que reclama el bisbat de Barbastre

L'alcalde de Lleida assegura "sense les polítiques proteccionistes del Bisbat de Lleida la majoria de les obres estarien en col·leccions privades o en museus d'arreu del món"

Àngel Ros
Àngel Ros | Adrià Costa
Redacció
14 de febrer del 2018
Actualitzat el 15 de febrer a les 11:31h
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha manifestat aquest dimecres que des del Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal "tenim tota la tranquil·litat que s'ha de tenir quan estàs completament convençut que la llei t'empara", en relació amb la denúncia presentada per la via civil pel Bisbat de Barbastre-Montsó per reclamar 111 obres d'art originàries de parròquies de la Franja que formen part de la col·lecció del Museu de Lleida.

Ros ha assenyalat que el 2010 el Jutjat de Barbastre ja va disposar "que una resolució canònica no pot passar per davant d'una consideració civil" i també ha recordat que les 111 obres que reclama el bisbat aragonès estan catalogades i, per tant, protegides per la Llei de Patrimoni català.

Altrament, l'alcalde de Lleida s'ha mostrat convençut que "sense les polítiques proteccionistes que es van fer des del Bisbat de Lleida la immensa majoria d'aquestes obres estarien avui en col·leccions privades o en museus d'arreu del món".

L'alcalde de Lleida ha explicat que el Consorci del Museu de Lleida encara no ha rebut cap notificació del Jutjat de Barbastre en relació amb la denúncia que va presentar aquest dimarts el Bisbat de Barbastre-Montsó per reclamar l'entrega de 111 obres d'art que es conserven al Museu de Lleida. "Quan rebem la demanda el consorci i els seus advocats l'estudiaran", ha afirmat.

Tot i això, l'alcalde ha manifestat que des del Consorci del Museu de Lleida –que integra el Departament de Cultura, la Diputació de Lleida, la Paeria, el Consell Comarcal del Segrià i el Bisbat de Lleida- defensaran "la perfecta legalitat" de les obres que integren la col·lecció del Museu de Lleida, algunes de les quals provenen de parròquies que havien format part del Bisbat de Lleida abans de la segregació d'aquest el 1995, procés que va comportar que les parròquies de la Franja de Ponent passessin a formar part del Bisbat de Barbastre-Montsó.

Ros ha remarcat que "les polítiques conservacionistes i vetlladores pel patrimoni que es van iniciar a la diòcesi de Lleida amb el bisbe Meseguer van fer que es protegís aquest conjunt d'obres sacres i que ara en puguem gaudir". "Sense aquestes polítiques proteccionistes que es van fer des del Bisbat de Lleida la immensa majoria d'aquestes obres estarien en col·leccions privades o en museus d'arreu del món", ha manifestat.

Finalment, l'alcalde de Lleida ha rebutjat que pugui existir cap tipus d'analogia entre aquest litigi i el de Sixena. "No tenen res a veure, ni la història, ni l'aplicació del dret a un cas i a l'altre" ja que en el cas de Sixena "el que es qüestiona és la legalitat de l'adquisició de les peces per part de la Generalitat", ha afirmat Ros.