Memorial Democràtic

El memorial als lleidatans de l'Holocaust, al costat d'un carrer dedicat a un alcalde franquista

La plataforma "Lleida Lliure de Franquisme" ho considera una "falta de respecte" i esperen guanyar el judici contra l'Ajuntament per canviar el nomenclàtor de nou carrers

per Redacció, 14 de febrer de 2018 a les 11:34 |
Imatge de l'avinguda Ramon Areny | Arxiu
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plataforma Lleida Lliure de Franquisme ha denunciat la "falta de respecte" que suposa que aquest memorial a les víctimes de l'Holocaust que ha fet la Paeria estigui a menys de 50 metres de l'avinguda de l'alcalde Areny, dedicada a Ramon Areny, que va ser alcalde de Lleida del 1939 al 1941 i que va col·laborar directament signant depuracions, afusellaments i deportacions, recorda la portaveu de la plataforma, Rosa Peñafiel. L'entitat acusa, a més, l'Ajuntament de Lleida d'incomplir la llei de Memòria Històrica amb el nomenclàtor de nou carrers de la ciutat dedicats a personalitats de la dictadura i demana que se'n canviï el nom per "restablir la dignitat de les víctimes del franquisme".

L'escultura FITA està dedicada al record de les víctimes de l'Holocaust, dins del projecte Stolspeinstein i dels actes de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat, que se celebra el 27 de gener. És obra de l'artista de Puigverd d'Agramunt Àngel Eroles i es va instal·lar aquest 2018, a l'altura del número 55 del carrer Jaume II, davant la passarel·la del Liceu Escolar.


L'escultura té com a objectiu manifestar la importància que la memòria no caigui en l'oblit i vol convertir-se en una fita del lloc i el moment en el qual es posa de manifest la voluntat de recordar les persones que van ser oblidades en el seu exili i posterior confinament en camps de concentració.

 

Participació