Tradició

Ponts celebra la popular festa del ranxo repartint-ne unes 12.000 racions

Per a la seva elaboració s'han comprat un total de 1.500 quilos d'aliments als diferents establiments de la localitat

Quin és l'origen del Ranxo de Ponts?

| 13/02/2018 a les 17:25h
Arxivat a: Fires i Festes, Ranxo, plats, festa, racions, Ponts
12.000 racions s'han repartit aquest dimarts
12.000 racions s'han repartit aquest dimarts | ACN
L'avinguda Font de Valldans de Ponts (Noguera) ha capitalitzat aquest dimarts una nova edició de la popular Festa del Ranxo, que es duu a terme coincidint amb el Carnestoltes.

L'organització preveu repartir entre 10.000 i 12.000 racions d'aquest àpat típic dels mesos d'hivern i elaborat amb pollastre, patata, mongetes i verdures, entre d'altres. Per dur-ho a terme, han comprat fins a 1.500 quilograms d'aquests i d'altres productes als establiments de la localitat. El foc s'ha encès a les sis del matí per començar a escalfar les desenes de cassoles on s'elabora el plat, que posteriorment es reparteix entre tothom que ho vulgui, sempre i quan porti una olla o un altre recipient on posar-lo i una cullera.


Aquesta tradició, molt estimada pels veïns i veïnes de la localitat, compta amb la participació de centenars de persones. Una de les particularitats del Ranxo de Ponts, que s'ha convertit en un esdeveniment multitudinari i que serveix de marca turística per al municipi, és que s'elabora amb foc de llenya i olles d'aram, elements que li aporten un gust diferent, segons ha explicat la cap de la vintena de cuiners que l'han elaborat, Rosa Boix. El "plat de cullera", similar a una "escudella d'abans" es cuina en múltiples localitats del Pirineu i Prepirineu coincidint amb la festivitat de Carnaval i suposa una important aportació de calories amb la que s'ajuda a combatre el fred, ha explicat Boix.

Prop d'una seixantena de cassoles s'han començat a escalfar a les sis del matí amb un foc que cal mantenir durant hores, segons ha dit un dels cuiners, Leonardo Caliani. Al seu interior s'hi han posat a continuació els ingredients del ranxo, que una vegada cuits s'han de retirar i trinxar. Aquesta ha estat una de les tasques que ha fet Tania Ramos, que porta més de deu anys implica en la tradició. Posteriorment, són les verdures i els llegums els que es tiren al foc per, finalment, afegir-hi la botifarra negra.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge de la concentració de Lleida
Imatge de la concentració de Lleida | ACN
01/01/1970
Exigeixen davant de la subdelegació del govern espanyol que s'utilitzi políticament el paper de l'Escola i als mestres i professors
Joan Reñé, president de la Diputació
Joan Reñé, president de la Diputació | ACN
01/01/1970
La formació anuncia que votarà al Ple en contra del pla estratègic de subvencions que perpetua aquesta situació
Josep Maria Cervera, president de l'AMI
Josep Maria Cervera, president de l'AMI | Adrià Costa
Jonathan Oca
01/01/1970
L'associació denuncia que es pretén arribar a les eleccions municipals amb la primera línia del municipalisme sobiranista inhabilitat
Àngel Ros, alcalde de Lleida
Àngel Ros, alcalde de Lleida | Adrià Costa
Àlvar Llobet
01/01/1970
L'alcalde de Cervera diu que continuaran donant suport als símbols que demanen l'alliberament dels presos