Ponts celebra la popular festa del ranxo repartint-ne unes 12.000 racions

Per a la seva elaboració s'han comprat un total de 1.500 quilos d'aliments als diferents establiments de la localitat

12.000 racions s'han repartit aquest dimarts
12.000 racions s'han repartit aquest dimarts | ACN
Redacció
13 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:30h
L'avinguda Font de Valldans de Ponts (Noguera) ha capitalitzat aquest dimarts una nova edició de la popular Festa del Ranxo, que es duu a terme coincidint amb el Carnestoltes.

L'organització preveu repartir entre 10.000 i 12.000 racions d'aquest àpat típic dels mesos d'hivern i elaborat amb pollastre, patata, mongetes i verdures, entre d'altres. Per dur-ho a terme, han comprat fins a 1.500 quilograms d'aquests i d'altres productes als establiments de la localitat. El foc s'ha encès a les sis del matí per començar a escalfar les desenes de cassoles on s'elabora el plat, que posteriorment es reparteix entre tothom que ho vulgui, sempre i quan porti una olla o un altre recipient on posar-lo i una cullera.

Aquesta tradició, molt estimada pels veïns i veïnes de la localitat, compta amb la participació de centenars de persones. Una de les particularitats del Ranxo de Ponts, que s'ha convertit en un esdeveniment multitudinari i que serveix de marca turística per al municipi, és que s'elabora amb foc de llenya i olles d'aram, elements que li aporten un gust diferent, segons ha explicat la cap de la vintena de cuiners que l'han elaborat, Rosa Boix. El "plat de cullera", similar a una "escudella d'abans" es cuina en múltiples localitats del Pirineu i Prepirineu coincidint amb la festivitat de Carnaval i suposa una important aportació de calories amb la que s'ajuda a combatre el fred, ha explicat Boix.

Prop d'una seixantena de cassoles s'han començat a escalfar a les sis del matí amb un foc que cal mantenir durant hores, segons ha dit un dels cuiners, Leonardo Caliani. Al seu interior s'hi han posat a continuació els ingredients del ranxo, que una vegada cuits s'han de retirar i trinxar. Aquesta ha estat una de les tasques que ha fet Tania Ramos, que porta més de deu anys implica en la tradició. Posteriorment, són les verdures i els llegums els que es tiren al foc per, finalment, afegir-hi la botifarra negra.