Tradició

Ponts celebra la popular festa del ranxo repartint-ne unes 12.000 racions

Per a la seva elaboració s'han comprat un total de 1.500 quilos d'aliments als diferents establiments de la localitat

Quin és l'origen del Ranxo de Ponts?

| 13/02/2018 a les 17:25h
Arxivat a: Fires i Festes, Ranxo, plats, festa, racions, Ponts
12.000 racions s'han repartit aquest dimarts | ACN
L'avinguda Font de Valldans de Ponts (Noguera) ha capitalitzat aquest dimarts una nova edició de la popular Festa del Ranxo, que es duu a terme coincidint amb el Carnestoltes.

L'organització preveu repartir entre 10.000 i 12.000 racions d'aquest àpat típic dels mesos d'hivern i elaborat amb pollastre, patata, mongetes i verdures, entre d'altres. Per dur-ho a terme, han comprat fins a 1.500 quilograms d'aquests i d'altres productes als establiments de la localitat. El foc s'ha encès a les sis del matí per començar a escalfar les desenes de cassoles on s'elabora el plat, que posteriorment es reparteix entre tothom que ho vulgui, sempre i quan porti una olla o un altre recipient on posar-lo i una cullera.

Aquesta tradició, molt estimada pels veïns i veïnes de la localitat, compta amb la participació de centenars de persones. Una de les particularitats del Ranxo de Ponts, que s'ha convertit en un esdeveniment multitudinari i que serveix de marca turística per al municipi, és que s'elabora amb foc de llenya i olles d'aram, elements que li aporten un gust diferent, segons ha explicat la cap de la vintena de cuiners que l'han elaborat, Rosa Boix. El "plat de cullera", similar a una "escudella d'abans" es cuina en múltiples localitats del Pirineu i Prepirineu coincidint amb la festivitat de Carnaval i suposa una important aportació de calories amb la que s'ajuda a combatre el fred, ha explicat Boix.

Prop d'una seixantena de cassoles s'han començat a escalfar a les sis del matí amb un foc que cal mantenir durant hores, segons ha dit un dels cuiners, Leonardo Caliani. Al seu interior s'hi han posat a continuació els ingredients del ranxo, que una vegada cuits s'han de retirar i trinxar. Aquesta ha estat una de les tasques que ha fet Tania Ramos, que porta més de deu anys implica en la tradició. Posteriorment, són les verdures i els llegums els que es tiren al foc per, finalment, afegir-hi la botifarra negra.

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge del regidor Fèlix Larrosa | Àlvar Llobet
01/01/1970
El consistori intervindrà en diversos barris de la ciutat es renovarà bona part de la flota de camions i màquines del servei de neteja urbana
Imatge d’una acció del partit d’ahir a Las Palmas | ACB
01/01/1970
El noi ha sortit aquesta tarda en llibertat després que agents de la Policia Nacional se l’emportessin detingut del pavelló
Mireia Boya | ACN
01/01/1970
Guerres internes al PP, clavegueres de l'Estat, un hipotètic cas de terrorisme d'Estat i favors d'un jutge... el fil de Boya a Twitter sobre les atemptats de l'agost i l'empresonament del conseller d'Interior
Imatge de la xocolateria Xicra | Foursquare
01/01/1970
El propietari del local de l'avinguda Blondel ha decidit traspassar-lo a causa de la seva jubilació
El canal Segarra-Garrigues, l'obra de més envergadura de Ponent | ACN
01/01/1970
El nou contracte té un termini inicial de dos anys, amb dues possibles pròrrogues d'un any de durada cadascuna
Imatge d'un caixer | Arxiu
01/01/1970
Algunes entitats bancàries ja apliquen una normativa europea que els permet cobrar per ingressar a partir de 50 monedes en el compte en concepte de "manipulació" | La UBIC considera que els bancs "aprofiten qualsevol escletxa" per cobrar