Occità

El TC tomba l'ús «preferent» de l’aranès a les administracions

La sentència entén que l’atribució imposa la “primacia” per sobre del català i el castellà, també cooficials en el territori

| 13/02/2018 a les 01:09h
Arxivat a: Societat, sentència, administracions, aranès, TC
Ple ordinari del Conselh Generau d’Aran
Ple ordinari del Conselh Generau d’Aran | Conselh Generau d’Aran
El Tribunal Constitucional ha estimat parcialment el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol de José Luís Rodríguez Zapatero l'any 2011 contra diversos preceptes de la Llei de l’Occità, aranès a l’Aran aprovada pel Parlament.

Concretament, declara nul l’ús "preferent" de l’aranès per part del Conselh Generau d’Aran, les administracions locals que en depenen, els mitjans de comunicació públics, l’ensenyament i la toponímia, així com de la Generalitat i l’Estat, recollit en diversos articles de la norma. La sentència entén que l’atribució de preferent en els àmbits referits imposa la "primacia" de l’aranès per sobre del català i el castellà, també cooficials en el territori, una circumstància que l’alt tribunal argumenta que no és compatible amb la Constitució.


Per contra, el tribunal sí que veu constitucional considerar l’aranès com a llengua "normalment emprada per les administracions catalanes en les seves relacions amb l’Aran" ja que l’ús "normal" no implica cap exclusió ni preferència per sobre de les altres dues llengües oficials.

L’alt tribunal considera que l’atribució de preeminència és contrària a l’article 3 de la Constitució. En aquest sentit, creu que la determinació de "preferència" en l’ús de la llengua oficial respecte "transcendeix la mera descripció d’una realitat lingüística". Així, considera que implica la primacia d’una llengua per sobre d’una altra, "imposant la prescripció d’un ús prioritari d’una d’elles en prejudici de l’equilibri entre dues llengües igualment oficials, que no poden tenir un tracte privilegiat".

El TC també recorda que la mesura guarda "evidents paral·lelismes" amb l’article 6 de l’Estatut en què atribuïa el caràcter "preferent" del català, que ja va ser declarat inconstitucional i nul.

Per contra, els recursos presentats per la Generalitat i el Parlament es defensava que la preferència de l’aranès suposava una mesura de protecció lingüística perfectament “lícita i proporcionada” per corregir la situació de "desequilibri" respecte el castellà i el català, inscrita en el foment i la protecció de l’aranès. Una decisió que s’adopta, defensaven, en exercici de la competència de la normalització lingüística.

Un recurs del govern Zapatero

El Consell de Ministres va sol·licitar al president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, el juliol del 2011 la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de l'occità, aranès a l'Aran. Aquesta llei va ser aprovada al Parlament de Catalunya per 117 vots a favor i 17 en contra.

El Govern va avançar llavors plantejar "batalla legal" davant del Tribunal Constitucional en la defensa de la llei de l'aranès, argumentant que “allò que valia pel català, valia per l’aranès”.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge de la concentració de Lleida
Imatge de la concentració de Lleida | ACN
01/01/1970
Exigeixen davant de la subdelegació del govern espanyol que s'utilitzi políticament el paper de l'Escola i als mestres i professors
Joan Reñé, president de la Diputació
Joan Reñé, president de la Diputació | ACN
01/01/1970
La formació anuncia que votarà al Ple en contra del pla estratègic de subvencions que perpetua aquesta situació
Josep Maria Cervera, president de l'AMI
Josep Maria Cervera, president de l'AMI | Adrià Costa
Jonathan Oca
01/01/1970
L'associació denuncia que es pretén arribar a les eleccions municipals amb la primera línia del municipalisme sobiranista inhabilitat
Àngel Ros, alcalde de Lleida
Àngel Ros, alcalde de Lleida | Adrià Costa
Àlvar Llobet
01/01/1970
L'alcalde de Cervera diu que continuaran donant suport als símbols que demanen l'alliberament dels presos