L'Eix Transversal i la C-58, principals vies afectades per la intensa nevada

A la C-25 hi ha una vintena de quilòmetres de retencions, es necessiten cadenes a Espinelves i es restringeix el trànsit de camions a Caldes de Malavella en sentit Lleida i a Santa Coloma de Farners en sentit Girona | La neu obliga a tallar l'autopista del Vallès a Vacarisses | A l'autopista C-16, entre Terrassa i Manresa, han aixecat les barreres del peatge per facilitar la circulació

L'A-7 coberta de calamarsa i amb cotxes aturats.
L'A-7 coberta de calamarsa i amb cotxes aturats. | ACN
Redacció
13 de febrer del 2018
Actualitzat a la 1:00h
L'AP-7 i l'A-7 han quedat reobertes a Altafulla (Tarragonès) després de la forta calamarsada que ha caigut a la zona aquest dilluns a primera hora de la tarda i que ha obligat a interrompre la circulació, segons Protecció Civil. Ara per ara, l'Eix Transerval i la C-58 són les principals vies afectades per la neu. A la C-16, entre Terrassa i Manresa, han aixecat les barreres del peatge per facilitar la circulació. La via ha absorbit molt trànsit de l'autopista del Vallès, que ha estat tallada a l'alçada de Vacarisses.

En aquests punts es produeixen llargues retencions. Pel que fa la C-25, ja no consta el tall a Sant Julià de Vilatorta per un accident i neu, però es necessiten cadenes a Espinelves. Els vehicles pesants, a més, no poden circular en els trams de Caldes de Malavella en sentit Lleida i a Santa Coloma de Farners cap a Girona. En aquest punt, es fan desviaments per la C-63. A la C-58 es necessiten cadenes per circular a Viladecavalls.

A la C-16, s'acumulen vuit quilòmetres a Vacarisses de retencions i està tallada al quilòmetre 31 per l'avaria d'un camió i 15 més a la C-59, a la zona de Moià. En les tasques de neteja de les vies d'arreu del territori, hi treballen una trentena de màquines llevaneu aportades per la Generalitat, a més de les de la Diputació de Barcelona i l'Estat.

Altres punts on la situació meteorològica adversa presenta complicacions són la C-17 entre Balenyà i Santa Eugènia de Berga per una calamarsada que dificulta molt la visibilitat, amb 11 quilòmetres de retencions, i la BV-4024 de Bagà a Coll de Pal. A més, calen cadenes a la C-28 Alt Àneu (Cap del Port-La Peülla), a la BV-4031 entre Castellar de n'Hug i Toses, a la N-141C a Calders; a la C-142b al Pla de Beret i a la GIV-5201 a Viladrau.

Circulació complicada a l'Eix Transversal

A la C-25 es necessiten cadenes a Espinelves i a Sant Hilari Sacalm es produeixen 19 quilòmetres de retencions, hi ha restriccions per als vehicles de tercera categoria a Caldes de Malavella en sentit Lleida i a Santa Coloma en sentit Girona, on són desviats per la C-63. A més, a la C-17, es necessiten cadenes a Balenyà i hi ha restriccions per als vehicles de tercera categoria i hi ha 10 quilòmetres de retencions en els dos sentits a Vic. A la C-16, s'acumulen 8 quilòmetres a Vacarisses i 15 més a la C-59, a la zona de Moià.

Nevades en diversos punts del país

La neu també es comença a veure en alguns punts del Prepirineu i l'interior del quadrant nord-est, com Berga, Sant Quirze de Besora o Espinelves, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. De moment, no es produeixen afectacions viàries en aquests punts i només hi ha carretera tallada –la BV-4024- de Bagà a Coll de Pal i es necessiten cadenes a la BV-4031 a Castellar de n'Hug, la C-142b a Naut Aran i a la C-28, a Alt Àneu.

D'acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, per a aquesta tarda i nit s'esperen nevades a cotes baixes del sector central del litoral i prelitoral i fins a la Selva i també en alguns punts de la Catalunya Central i, fins i tot, la comarca de la Segarra. Per sobre dels 500 metres es podrien acumular més de 2 centímetres de neu i la cota de neu pot baixar de forma local fins als 300 metres al final del dia sobretot al litoral i prelitoral central i en punts del Bages, Anoia i Moianès.

Per la seva banda, Protecció Civil també manté activada la prealerta del pla Neucat. Les acumulacions de neu més destacades seran en zones de muntanya i les precipitacions puntualment també podran caure en forma de neu granulada.