procés català

La incertesa política ha tingut un impacte limitat en l'economia: el diagnòstic del BBVA

El banc preveu que l'economia catalana creixerà un 2,1% el 2018 i el conflicte polític suposarà un cost negatiu de set dècimes per a aquest any

per Pep Martí , 12 de febrer de 2018 a les 13:23 |
Christian Terribas, director territorial del BBVA, i Miguel Cardoso, economista cap, avui a la seu del banc a Barcelona. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La incertesa política a Catalunya ha tingut impacte en l'economia catalana, però limitat. Aquest seria el resum del diagnòstic de BBVA Research sobre les conseqüències econòmiques del procés. El servei d'estudis de l'entitat ha presentat aquest dilluns l'informe "Situació Catalunya" corresponent al segon semestre del 2017 i assenyala que l'economia catalana ha crescut un 3% el 2017, una xifra considerada "rellevant". La previsió de cara al 2018 és d'un creixement del 2,1%. Christian Terribas, director territorial del banc, i Miguel Cardoso, economista cap per Espanya i Portugal del BBVA, han presentat l'informe. Cardoso ha assegurat que el conficte polític tindria un cost negatiu de set dècimes en el PIB.

En paraules de Terribas, de consolidar-se aquesta perspectiva, "es tractaria del cinquè any consecutiu de creixement". Sí que s'ha evidenciat una desacceleració econòmica, producte de diversos factors, com la recuperació del preu del petroli o l'esgotament de l'evolució a la baixa en el cost del finançament (els tipus d'interès ja no han baixat més). També hi ha hagut una menor tensió política en països competidors en el sector turístic, que fa que es recuperi el flux de visitants a altres destinacions.  


Pel que fa a dades d'ocupació, segons el BBVA, l'economia catalana pot crear uns 136.000 llocs de treball els anys 2018-19 i es preveu que la taxa d'atur caurà per sota del 10% a finals del 2019. La desocupació podria establir-se en un 9,6%.

L'impacte dels atemptats


Els atemptats del mes d'agost van tenir impacte en el sector turístic. Va haver una caiguda del 4% en les despeses de targetes del BBVA per part de turistes. Cardoso ha afegit, però, que aquesta incidència ha estat molt conceentrada en el temps i l'efecte ha estat limitat. L'economista ha dit que es preveu una caiguda d'un 2,5% en el turisme aquest any en relació al que s'hagués produït sense els atemptats.

La situació política, factor (limitat) d'incertesa


Pel 2017, hi havia una previsió del 3,3% i finalment ha estat del 3%. Cardoso ha insistit en què el major impacte de la incertesa política ha estat en la despesa privada: "La gent es mostra precabuda en moments d'incertesa", ha afirmat Cardoso, qui ha assenyalat que fins al moment, aquesta incertesa no ha tingut una incidència significativa en l'ocupació.
El baix cost del finançament, la força de l'economia catalana i la millora que es produeix en el sector exterior són factors que compensen l'impacte de la inestabilitat sobre l'economia. L'evolució del sector exterior respon a un context global de recuperació de l'economia.

Cardoso ha constatat que es detecta un biaix positiu en l'economia catalana per al 2018 i ja apunta un creixement del 0,7% del PIB per al primer trimestre, per sobre del 0,5%  que estava previst inicialment. "Si això es confirma -ha assegurat-, haurem d'elevar la previsió de creixement anual per sobre del 2,1%".

 

Participació