La bonica història darrere la bandera republicana que toca Roger Torrent

Desenes de persones commemoren el dia nacional de l'Exili i la Deportació a Prats de Molló

Roger Torrent, amb la bandera republicana
Roger Torrent, amb la bandera republicana | NacióDigital
Redacció
12 de febrer del 2018
Actualitzat a les 0:51h
Prats de Molló commemora aquest diumenge el dia nacional de l'exili i la Deportació. L’acte comporta una dignificació del monument memorial de la fossa on reposen les restes dels refugiats morts a Prats de Molló durant la Retirada de 1939, al cementiri municipal.

Un dels participants a l'acte ha estat el president del Parlament, Roger Torrent, que ha estat l'encarregat d'inaugurar la placa memorial que s'ha situat a l’edifici de les Escoles en homenatge i agraïment als habitants de Prats de Molló per la solidaritat amb els refugiats republicans.

Una de les imatges que ha deixat la jornada, però, ha estat la del president del Parlament tocant una bandera republicana que portava un dels participants. Es tracta d'una bandera especial, ja que la conserva el fill d'un dels exiliats que l'any 1939 va travessar la frontera durant la retirada que avui es commemora. El punt de trobada ha estat a les 15.30 h al Giratori dels Països Catalans, per després anar al cementiri, on s'inaugurarà la làpida memorial amb els noms gravats dels refugiats republicans, a les 16 h. L'acte estarà presentat pel periodista de Ràdio Arrels Pere Manzanares. Hi intervindran l'alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer; el testimoni Floreal Falcó, que parlarà en nom dels refugiats republicans, i la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Carme Garcia.
 
A continuació, a les 16.30 h, els assistents es desplaçaran a la plaça del Foiral i es retrobaran davant les escoles, on es descobrirà una placa commemorativa en record de la solidaritat del poble de Prats de Molló cap als refugiats republicans. Hi intervindran l'alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer; la neta de l'alcalde de Prat de Molló el 1939, Paula Noëll; la descendent de refugiats republicans allotjats a casa del notari de Prats de Molló el 1939, Mercedes Guix i Carme Garcia.

Tot seguit hi haurà una actuació musical, a càrrec de Muriel Perpigna, que interpretarà les cançons Venim del nord, venim del sud, Abril 74 i L'estaca.