Sixena

Sixena exposarà a partir del 23 de febrer les peces d'art comprades per Catalunya

El govern d'Aragó reobrirà l'exposició al públic després de rebre les 44 obres que es conservaven al museu lleidatà

per Redacció, 9 de febrer de 2018 a les 17:30 |
L'alcalde de Vilanova de Sixena amb la consellera de Cultura | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Monestir de Vilanova de Sixena (Osca) exposarà a partir del 23 de febrer les peces d'art que han estat traslladades en el darrer any i mig per ordre judicial des d'equipaments culturals de Catalunya al monestir aragonès, d'on eren originàries. D'aquesta manera, el públic podrà gaudir de les 44 obres que es conservaven al Museu de Lleida, les quals van arribar a Sixena l'11 de desembre passat després de l'actuació de la Guàrdia Civil, exceptuant-ne una que ho va fer el 23 de gener, així com de la cinquantena que el monestir ja havia rebut el juliol del 2016 des del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Així ho ha donat a conèixer aquest divendres durant el plenari de les Corts d'Aragó la consellera d'Educació, Cultura i Esports d'aquesta comunitat, Mayte Pérez, en resposta a una pregunta formulada pel Partit Popular.


Pérez ha explicat que arran de l'arribada a Aragó de les peces d'art procedents del MNAC i del Museu de Lleida des del govern aragonès es van dur a terme actuacions al Monestir de Sixena per habilitar com a espai expositiu els antics dormitoris de les monges -on s'exposaran a partir del 23 de febrer el prop de centenar de peces-, de la mateixa manera que en la sala capitular. En aquest sentit, la consellera aragonesa ha insistit que aquesta està "perfectament habilitada" per acollir les pintures murals que s'exposen al MNAC, tot i que ha explicat que s'ha encarregat la millora de l'actual sistema de climatització de l'espai.

El jutjat de primera instància número 2 d'Osca va paralitzar l'execució provisional de la sentència que ordenava al MNAC traslladar a Sixena les pintures murals de la sala capitular, per la "fragilitat" dels frescos romànics davant del risc de desmuntar-los i traslladar-los fins a l'Aragó. La jutge va ordenar al MNAC el juliol del 2016 restituir les pintures murals a la seva ubicació original, una decisió que el Govern i el museu van qualificar de "despropòsit". De fet, diversos estudis científics ja van alertar del risc del trasllat i es van lliurar a la jutgessa en el recurs presentat. A més de la "fragilitat" de les pintures, la jutgessa posa en dubte la idoneïtat de l'espai que les havia d'acollir al Monestir de Vilanova de Sixena.


La decisió de la jutge de paralitzar el trasllat de les pintures murals al monestir aragonès ha estat recorreguda, però, per l'Ajuntament de Vilanova de Sixena. Així mateix, el govern d'Aragó ha fet arribar un escrit sol·licitant a la jutge un aclariment de la interlocutòria, tot defensant que la sala capitular està habilitada per acollir les pintures murals.

 

Participació