Patrimoni

Els ecologistes veuen «il·legal» que es retiri el darrer niu de cigonyes de la catedral

Ipcena anuncia que recorrerà per totes les vies el permís concedit al Capítol per part de la Generalitat

per Redacció, 8 de febrer de 2018 a les 12:35 |
Imatge de les cigonyes damunt del contrafort de la Catedral | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ipcena qualifica d'"il·legal, il·legítima, perversa i antidemocràtica" la decisió de la Generalitat d'autoritzar la retirada del darrer niu de cigonya que queda a la Catedral Nova de Lleida, situat sobre un dels contraforts del temple, després que arquitectes i experts hagin constatat la "situació crítica del monument".

L'entitat ecologista considera que l'administració estaria cometent un presumpte delicte de prevaricació per permetre ara la retirada del niu tenint en compte que en una resolució anterior el Departament de Territori i Sostenibilitat havia prohibit al Capítol de la Catedral de Lleida treure els nius de damunt dels contraforts, mentre sí li autoritzava retirar la resta que hi havia a l'edifici. Des d'Ipcena condemnen que l'autorització suposi "l'expulsió de les cigonyes de la Catedral Nova de Lleida després de viure-hi ininterrompudament durant 33 anys" i ja han anunciat que recorreran la decisió de la Generalitat tant des de l'àmbit social com judicial.


La Generalitat ha autoritzat la retirada de l'últim niu de cigonya que queda a l'edifici de la Catedral Nova de Lleida, "pel risc per a les persones i per a la conservació i estabilitat de la coberta i els contraforts de l'edifici", després que hagi estat constatada la "situació crítica del monument" per part dels arquitectes i experts consultats. La resolució dona un termini de quinze dies al Capítol de la Catedral de Lleida per dur a terme l'actuació, de la mateixa manera que per instal·lar les xarxes de protecció de l'edifici, que ja s'han començat a col·locar.

D'altra banda i pel que fa als dos nius retirats recentment, amb anterioritat a la resolució, i que afectaven la coberta de l'Arxiu Capitular de la Catedral Nova, la Generalitat ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu per tal d'avaluar la responsabilitat administrativa que pugui derivar-se d'aquesta actuació. Cal recordar que l'entitat ecologista Ipcena va denunciar els fets davant el Departament de Territori i Sostenibilitat.

 

Participació