La mostra sobre el bombardeig de Lleida, la més visitada del Museu Morera

En els 3 mesos que ha estat oberta 9.000 persones han visitat el reportatge fotogràfic que il·lustra la duresa del bombardeig feixista de l'any 36

Cinc fotografies de la mostra
Cinc fotografies de la mostra | ACN
Redacció
07 de febrer del 2018
Actualitzat a les 0:51h
El Museu d'Art Jaume Morera ha finalitzat la celebració del seu centenari amb la clausura de l'exposició 'Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida, Crònica d'un reportatge', una mostra que s'ha convertit en la més visitada de la història d'aquest museu. Va ser prorrogada fins al passat diumenge 4 de febrer per l'èxit de públic i ha comptabilitzat 9.018 persones de tota condició i edat que l'han visitada en aquests 3 mesos que ha estat oberta i han pogut veure per primera vegada el reportatge fotogràfic íntegre del bombardeig feixista sobre Lleida on Centelles va captar la cruesa de les bombes entre les víctimes i els edificis de la ciutat.

La mostra, comissariada per Oriol Bosch i organitzada pel Museu Morera amb la col·laboració del Centro Documental de la Memòria Històrica (CDMH) de Salamanca, commemora el 80 aniversari d'un dels episodis més cruents de la Guerra Civil espanyola: un dels atacs aeris més mortífers juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers.

En l'ofensiva contra la població civil van morir més de 250 persones, inclosos mig centenar de nens que en el moment de la funesta envestida de les bombes eren a les aules del Liceu Escolar.

Una setantena d'instantànies revelen els mètodes de treball de l'autor i posen de manifest com Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència d'un dels episodis més colpidors d'aquest conflicte bèl·lic. L'aspecte emotiu ha estat un dels elements diferenciadors respecte d'altres exposicions organitzades pel Museu. Molts dels visitants també s'han interessat per la projecció del documental "El braç de les fúries" (2007) de Jordi Guardiola i José Carlos Miranda o el llibre de visites de la mostra, que s'ha convertit en una petita joia, amb el testimoni i les emocions dels visitants.