​El Pallars viu la nevada més important dels darrers anys

El Port de la Bonaigua continua tallat i fins a onze carreteres més presenten complicacions a causa de la neu i el gel | Alguns indrets poblats acumulen gruixos de fins a 50 centímetres de neu nova en poc més de 24 hores | El temporal també ha deixat sense transport escolar uns dos-cents alumnes pallaresos

Un veí d’Esterri d’Àneu passejant pels carrers de la població sota la intensa nevada d’aquest matí
Un veí d’Esterri d’Àneu passejant pels carrers de la població sota la intensa nevada d’aquest matí | ACN
Redacció / ACN
05 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:54h
El Pirineu ha viscut en les últimes hores la nevada més important de la temporada i una de les més copioses dels darrers anys en alguns punts de l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. En algunes zones poblades del Pallars, com Esterri d’Àneu, ja s’han superat els 40 centímetres de neu nova, amb els respectius problemes que això ha provocat durant el dia.

Les precipitacions de neu per sobre els 900 metres ja superen les 24 hores pràcticament ininterrompudes i ja s’acumulen gruixos superiors als 50 centímetres, com és el cas del poble d'Espot. A Viu de Llevata, a l’Alta Ribagorça ja se superen els 40 centímetres igual que a la Bastida d'Hortons, a l'Alt Urgell. A la capital de l'Aran han registrat més de 20 centímetres i a Organyà (Alt Urgell) o Tavascan més de 10.

El temporal, que al Pallars va començar ahir a la tarda, s’ha intensificat aquest dilluns amb especial afectació en el transport escolar, on uns dos-cents alumnes s’han quedat sense classe. Al Pallars Sobirà s’han suspès fins a 20 línies, que han deixat sense escola un centenar de nens i nenes. Al Pallars Jussà, són 11 les línies de transport escolar que han quedat anul·lades, afectant fins a 92 alumnes.
 

Dos veïns dEsterri dÀneu retirant la neu del carrer amb pales. Foto: ACN


Més enllà d'aquests inconvenients, la neu és benvinguda, tal com han destacat alguns dels veïns d'Esterri d'Àneu, perquè els suposa una font d'ingressos amb l'arribada de turistes. La cota s’ha situat entre els 700 i 900 metres i fins ara s’acumulen gruixos d’entre 10 i 50 centímetres en moltes zones del Pallars.

Les estacions d’esquí també han rebut la nevada amb els braços oberts, tot i que l’estació de Tavascan hagi hagut de tancar avui els accessos a pistes. A Espot, segons ha informat l’estació, s’han acumulat en les últimes hores fins a 40 centímetres de neu nova, mentre que a Port Ainé han estat 35 els centímetres registrats aquest matí. Les dues estacions de Skipallars estan obertes al públic.

El perill d’allaus, segons els Bombers, és molt elevat degut a les abundants nevades dels darrers dies i com es pot veure en el següent mapa, amb la zona Pallaresa i de la Vall Fosca amb una situació de perill fort.
 
Carreteres afectades per la neu

Un total de dotze carreteres pallareses presentaven problemes aquest dilluns, a les 16h, a causa de la intensa nevada que ha caigut en les darreres hores. Una d’elles, la C-28 al Port de la Bonaigua, està tallada al trànsit. A més, s’ha restringit el pas de camions a la N-260, entre Montferrer i Castellbò i Soriguera, i entre el Pont de Sort i Sarroca de Bellera.

A la resta, era necessari circular-hi amb cadenes. Entre aquesta onzena de carreteres hi figuren, entre d’altres, la c-1412b al Port de Comiols, la N-260 al Port del Cantó, la C-13 entre Sort i Esterri d’Àneu, la L-504 de Llavorsí a Tavascan o la L-503 a Espui. Podeu consultar l’estat de les carreteres a temps real a través d’aquest enllaç.
 

El Port del Cantó també s’ha vist afectat per la llevantada. Foto: Joan Macaya


Les precipitacions, en forma de neu, continuen afectant el territori, i en cotes inferiors als 1.000 metres, puntualment són en forma de pluja. De cara a la nit hi ha màxima preocupació per la creació de plaques de gel a les carreteres amb la caiguda de temperatures. Per aquest fet es recomana circular amb precaució per pràcticament totes les vies del Pirineu. Les brigades municipals s'afanyen a netejar les voreres per garantir que la gent pugui sortir de casa amb unes mínimes condicions.

Pel que fa temperatures registrades aquest dilluns a les dues de la tarda s'ha arribat als -6,9ºC a Espot (2.519 metres); -5,2ºC a Bonaigua (2.266 metres); -5,9ºC Certascan (2.400 metres), -7ºC Boí (2.535 metres) o -7,7ºC Tosa d'Alp (2.500 metres). A localitats com Organyà, la Seu d’Urgell, Vielha, Sort o Tremp, les temperatures han rondat els 0ºC.

Pluja abundant a la resta

Allà on no ha arribat la neu, les pluges estan deixant una quantitat important d’aigua, com és el cas de Tremp. La capital del Pallars Jussà no ha vist nevar, però entre ahir al migdia i aquesta tarda a les 14:30h ha registrat ja 36 litres, 20 dels quals van caure ahir i 16 amb el que portem de dilluns. 

Tot i que hi va nevar per uns instants, a Sort la nevada va ser anecdòtica. Tot i això, la pluja va deixar ahir 13,5 litres en tot el dia, que sumats als 7 caiguts avui -fins a les 14:30 hores- a la capital del Pallars Sobirà ja hi han caigut 20,5 litres.
 

Un membre de la brigada municipal de Sort retirant la neu dels carrers d'Altron. Foto: ACN


El temps no millora però puja la cota

La previsió meteorològica per les properes hores és que aquesta tarda el temps continuï en la mateixa línia, amb precipitacions generals a les comarques pallareses que seran en forma de neu per damunt dels 1.000 metres fins demà al migdia. És per aquest motiu que Protecció Civil ha fet una crida a extremar les precaucions, tant pel que fa a l’acumulació de neu com per les pluges que es preveu continuïn caient de forma ininterrompuda arreu del país.
 

TRÀNSIT: Consulta les incidències viàries derivades de la neu