El món cultural clama contra la insolidaritat amb els presos als Goya

Diverses veus de la cultura catalana expressen la seva decepció per l'absència de solidaritat durant la cerimònia de lliurament dels guardons

Isabel Coixet, entre les guardonades en una gala dels Goya marcada per la reivindicació feminista
Isabel Coixet, entre les guardonades en una gala dels Goya marcada per la reivindicació feminista | Europa Press
Redacció
05 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:00h
La gala de lliurament dels Goya ha estat, tradicionalment, una gran plataforma reivindicativa. Des del seu altaveu no s'ha dubtat a cridar "No a la guerra", a reivindicar la lluita del feminisme, a clamar per la injustícia del poble sahrauí o el palestí, per mostrar indignació per les pasteres que solquen el Mediterrani. Ara bé, cap paraula sobre Catalunya, la presó preventiva o el preocupant retrocés democràtic que viu l'estat espanyol.
 
Potser Catalunya no és prou exòtica. Potser no prou llunyana. Potser hi ha un progressisme que en realitat no ho és tant i no té temps d’embrutar-se el perfil –el d’Instagram, o el laboral– amb causes que l’interpel·len tan directament com ho fa la reivindicació sobiranista catalana, i la seva particular manera de reprimir-la, amb 155 i detencions incloses.

És per això que el que s'ha vist en la darrera gala dels Premis Goya porta a reflexionar, i molt, sobre allò que preocupa la societat on som, si ni tan sols el sector tradicionalment més combatiu és capaç de cridar o rebel·lar-se per una de les situacions més injustes i indignes que es recorden de la vida democràtica espanyola. "La nostra causa els implica un risc laboral. I això sí que no" o "M’al·lucina que al gruix dels espanyols li sembli bé". Heus aquí algunes de les reaccions durant i després de la gala d'aquest dissabte.