Un passeig per les denominacions d'origen catalanes; 11 vins negres pels àpats d'hivern

Us oferim 11 recomanacions per acompanyar els àpats d'hivern | 11 vins negres amb criança per recórrer totes les denominacions d'origen de Catalunya

Redacció
05 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:17h
1200_1517741720tots_vins
1200_1517741720tots_vins
Carenyeta 2013

Productor: Celler Cal Pla
DOQ Priorat

Anyada: 2013
Varietats: 100% Carinyena
Alc. Vol.: 14,5%
Envellit 14 mesos en bóta, botes d'un i dos anys de roure francès.

El Carenyeta 2013 és un vi del Priorat autèntic. Provinent de vinyes de 80 anys, en terrenys de pissarra, altitud de 350-500 m. Orientades majoritàriament a nord.

Verema a l'octubre. Producció per cep de 0.5 kg. a 1 kg. Maceració de 30 dies amb la pell.

De color rubí, presenta unes potents aromes de melmelades de mora i gerds, xocolata negra, herbes aromàtiques, canyella i nou moscada. Notes molt marcades i plenes de fruita, pruna madura amb mineral, notes herbàcies, bona estructura, textura vellutada, excel·lent profunditat en un final llarg i potent. Molt bona persistència.

Escollim aquest vi perquè representa perfectament el terrer de pissarres prioratí i per la seva versatilitat per maridar plats d'hivern. Perfecte per cuines potents amb coccions lentes.

PVP aproximat: 17 €
Terrer de Coma 2016

Productor: Giró Ribot
D.O Conca de Barberà

Anyada 2016
Alc. Vol.: 13,5%
Varietats: 80% Ull de Llebre, 15% Carinyena, 5% Cabernet Sauvignon.

Verema entre els mesos de setembre i octubre. El raïm fermenta en dipòsits d'acer inoxidable a temperatura controlada entre 25ºC i 28ºC. Després d'una maceració mitja-llarga, el vi comença la criança en bótes.

Giró Ribot, empresa arrelada al Penedès, ha volgut ampliar horitzons i ens presenta el "Terrer de Coma", el seu nou vi negre de la D.O Conca de Barberà.

Terrer de Coma es defineix com un vi informal i actual, on s'assoleix l'equilibri entre la fruita vermella i la noblesa del roure. De color intens amb colors violacis, presenta una entrada àmplia i fresca, amb un pas per boca estructurat. Ideal per combinar amb tot tipus de carns i guisats. La seva frescor ens permet gaudir-lo acompanyat de pastes cremoses i risottos. Temperatura de Servei Entre 15-18ºC.

Escollim el Terrer de Coma per ser una novetat de la DO Conca de Barberà que no us podeu perdre. És un vi molt fàcil de beure tot i la seva 

PVP aproximat: 7 €
 
Roureda Reserva 2014

Productor: Cellers Unió
DO Tarragona

Anyada 2014
Varietats: Ull de llebre, Garnatxa, Samsó Roure 12 mesos
Alc. Vol.: 13%

Roureda és la representació del caràcter de la DO Tarragona. Tot i ser un vi de tall clàssic -transporta als clàssics més genuïns-, és un vi subtil i autènticament Mediterrani. Un vi que s'elabora des de 1978.

Vi negre de color vermell robí, amb aroma de fruites madures i notes especiades. En boca es torna suau, equilibrat i potent, amb un postgust que confirma la noblesa d'aquest vi. Serviu-lo entre 14 °C i 16 °C.

Escollim el Roureda Reserva perquè és un vi que val molt més del que costa. Un perfecte representant de la Do Tarragona que recomanem amb embotits, pernil ibèric, i amb carns com vedella, corder i estofats amb salsa. També amb formatges curats i formatge blau.

PVP aproximat: 4,60 €
Arnau Oller

Productor: Oller del Mas
DO Pla de Bages

Anyada 2014
Varietats: 90% Merlot, 10% Picapoll Negre
Alc. Vol.: 14,5%

Vi de Finca: Els vins sota aquesta distinció, han de ser elaborats únicament amb raïm procedent de la Finca que gràcies al seu territori i microclima, hi confereixen unes característiques qualitatives especials. Amb un rendiment màxim admès d'un 15% inferior, establert per la denominació d'origen. El celler que l'elabora ha de tenir una trajectòria consolidada de prestigi i qualitat de més de 10 anys.

L'Arnau Oller Fermenta 10 dies a 22 °C amb llevats propis de la Finca. Maceració de 15 a 30 dies amb dos remuntats diaris. No s'utilitza premsa.

La criança és en bótes noves de roure francès d'Allier de 500 litres durant dotze mesos. Posterior criança en ampolla al celler durant un mínim de dotze mesos. 

Escollim L'Arnau Oller Vi de Finca per representar la DO Pla de Bages perquè és l'expressió d'un territori on el paisatge és el principal protagonista. La seva harmonia i complexitat li aporten suavitat, elegància i subtilesa. Un clar exemple de l'equilibri entre la fruita, les notes balsàmiques i les especiades. L'Arnau Oller, que destaca per la seva noblesa i complexitat, us millorarà qualsevol àpat d'hivern.

PVP aproximat: 35 €
Raimonda 2014

Productor: Caves Torelló
DO Penedès

Anyada 2014
Varietats: 53% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 12% Syrah
Alc. Vol.: 14,5%

Tots els vins i caves de Torelló tenen el seu origen a les vinyes de Can Martí, finca de 135 hectàrees a la comarca de l'Alt Penedès on es cultiven les varietats de raïm blanc i negre. Cada varietat de raïm collit 100% a mà i al seu punt òptim de maduració es transporta rapidament a les premses per evitar la seva oxidació, arribant els gotims sencers i en perfectes condicions.

El Raimonda 2014 fermenta 15 dies en dipòsits d'acer inoxidable a temperatura controlada. Es cria 12 mesos en bótes de roure francès (Allier i Limousine), i més de 12 mesos en ampolla.

Escollim aquest vi en representació de la DO Penedès per ser un vi madur, marcat, amb caràcter de criança; regalèssia, roure cremós, tabac dolç. Amb notes de pebre vermell fumat amb fons mineral. Un vi negre potent i estructurat per acompanyar tot l'àpat.

PVP aproximat: 13 €
Clos d'Agon Negre 2013

Productor: Clos d'Agon
DO Catalunya

Anyada 2013
Varietats: 50% Cabernet Franc, 29% Syrah, 11% Petit Verdot i 10% Cabernet sauvignon
Alc. Vol.: 14,5%

El vi de Calonge de Peter Sisseck té una criança de 17 mesos en bótes de roure francès.
Color vermell intens, rivet granat, capa alta i gruixuda llàgrima bé tintada.

En nas mostra molta intensitat, aromes de fruita madura amb tocs de groselles i maduixa àcida. Destaquen els torrats de la bóta, ben integrats. Elegant en el seu conjunt, especiat, balsàmic i amb notes d'herbes mediterrànies molt aromàtiques (farigola, romaní), amb una suau mineralitat de fons que li dóna frescor.

En boca, té una entrada molt potent i alhora elegant, untuós, amb fruita madura, torrats madurs i ben integrats i lleugerament cremosos, molta golositat, bona estructura, ampli, fresca mineralitat que perdura fent-lo molt llarg en boca. Postgust de fruita madura i retronasal finament fumat. Un vi jove encara, que donarà molts matisos amb els anys en ampolla.

Aconsellem aquest vi representant la DO Catalunya per ser, des del nostre punt de vista, un dels millors vins de la DO. S'aconsella conservar en lloc climatitzat entre 13 i 15 °C. L'òptim de consum d'aquest vi s'aconsegueix des dels 3 anys després de l'embotellament fins a 15 anys.

PVP aproximat: 45 €
 
Domus Pensi 2014

Productor: Altavins Viticultors
DO Terra Alta

Anyada 2014
Varietats: Merlot, Garnatxa Borruda, Samsó, Syrah

Alc. Vol.: 14,65%

Envelliment de 18 mesos en bótes de roure francès. Vi negre de color roig intens amb tonalitats violàcies, de molta capa. En nas, complex aroma de fruits rojos (gerds, nabius...), pruna, panses, notes de cacau i cafè torrat.

A la boca és llaminer i gras, d'entrada suau i evolució rotunda, taní de sensació dolça, intensificada per l'alcohol. En retronasal recorda la melmelada de cireres. Llarg postgust.

Recomanem aquest vi per representar la DO Terra Alta perquè és un vi perfecte per carns estofades i de caça, formatges curats i xocolates. Molt adequat pels àpats d'aquestes èpoques. Cal decantar-lo abans de servir-lo. 

PVP aproximat: 19,50 €
Gotim Bru 2015

Productor: Castell del Remei
DO Costers de Segre

Varietats: Ull de llebre, Garnatxa, Cabernet i Syrah
Anyada: 2015

Alc. Vol.: 14%
Criança de 10 mesos en roure francès.

Gotim Bru és el vi que projecta el Celler Castell del Remei a casa nostra i fora de les nostres fronteres. Tomás Cusiné dirigeix l'elaboració d'aquest vi que prové de vinyes amb altitud que li donen frescor i maduresa.

De color cirera picota de tocs violacis. De bona entrada, és suau i voluminós. Combina notes especiades i torrades. Presenta bona acidesa i tanicitat i un agradable final. En boca té expressius tocs de fruita vermella madura. Notes torrades i records florals. Apareixen, amb el temps, matisos especiats, balsàmics i fumats.

Recomanem el Gotim Bru de Castell del Remei per ser un dels vins més emblemàtics de la DO Costers de Segre, un vi amb una gran relació qualitat preu, amb el que sempre quedareu bé. Preneu-lo entre 14 i 16 °C.

PVP aproximat: 7,20 €
Ivori Negre 2015

Productor: Alella Vinícola
DO Alella

Varietats: 70% Garnatxa Negra, 30% Syrah
Anyada: 2015
Alc. Vol.: 14,5%

Vi criat durant 12 mesos en bótes de 500 litres de roure francès.

Alella Vinícola és el celler que ha donat fama a Alella des del 1906 a través dels seus vins, impulsant la creació de la Denominació d'Origen Alella durant els anys 50.

El raïm prové de vinyes pròpies on treballen de manera ecològica (no herbicides, no insecticides, no adobs inorgànics). Al celler es treballa amb la mínima intervenció i amb dosis de sulfurós mínimes i responsables que asseguren la correcta evolució del vi i la seguretat alimentària dels consumidors.
Els raïms estan seleccionats de dues finques localitzades a la Vall de Rials. Les produccions són petites i equilibrades.

Color cirera madura amb unes aromes intenses de fruits vermells madurs i negres, balsàmic i especiat. Boca estructurada, polida, suau i amb un final llarg afruitat.

L'hem escollit per ser un dels vins més representatius de la DO Alella, marcadament mediterrani, amb personalitat i modern, i que combina perfectament amb tot tipus de carns, bolets i formatges.

PVP aproximat: 11 €
Jaspi Maragda 2013

Productor: Coca i Fitó
DO Montsant

Anyada 2013
Varietats: 55% Garnatxa, 25% Carinyena, 20% Syrah
Alc. Vol.: 14,5%

Vi negre elaborat amb una selecció acurada de raïms de vinyes velles procedents d'una gran diversitat de sòls, i que envelleix en bótes de diferents roures i en àmfores.

De color cirera, en nas presenta notes de fruita vermella i negra i d'aromes d'herba, espècies i balsàmics, tots molt ben integrats. En boca presenta tanins madurs i suaus. Post gust persistent i agradable.

Un vi d'identitat marcada, elegant, equilibrat i ple de matisos i alhora de gran subtilesa. El Jaspi Maragda té bona estructura, així com frescor, fruita i potència. L'hem escollit per ser un un vi que identifica molt bé la DO Montsant, amb el que podreu maridar la majoria de plats potents.

PVP aproximat: 14 €
Llavors 2014

Productor: laVinyeta
DO Empordà

Anyada 2014
Varietats: 35% Samsó, 18% Garnatxa Negra, 15% Merlot, 12% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah i 9% Cabernet Franc
Alc. Vol.: 14,5%

Envelliment durant 5 mesos en bótes noves de roure francès, hongarès i romanès.

Les etiquetes del Llavors, dissenyades per Lluís Serra, reprodueixen fragments de premsa local apareguts durant la temporada de cada collita.

Ens trobem davant d'un vi de caràcter empordanès amb molt bon equilibri entre frescor i fruita. Els 5 mesos de criança li aporten complexitat i potència.

Color cirera picota de capa intensa. Molta intensitat olfactiva amb aromes primàries de fruita madura combinades amb aromes terciàries pròpies de la seva criança. Equilibrat en boca, amb tanins suaus i ben integrats. Post gust llarg i agradable de fruita vermella i negra. L'escollim per representar la DO Empordà perquè és un vi atrevit, tant per dins com per fora, i alhora fàcil de beure. 

Pvp aproximat: 8,30 €