Reclamen un traçat alternatiu de la línia elèctrica de Coll de Pal

Redacció
26 de gener del 2009

És l'acord adoptat pels alcaldes de la comarca reunits diumenge a Puigcerdà, en una convocatòria d'urgència i no pública, que hem sabut de fonts properes a la trobada. Una desena llarga d'alcaldes, dels municipis afectats pel tall de llum d'aquest cap de setmana, van ser presents a la reunió.

Els serveis tècnics municipals redactaran la moció que els ajuntaments de la Cerdanya aprovaran i presentaran, posteriorment, a la Generalitat de Catalunya i a les entitats i administracions competents. La comarca està molt fastiguejada dels talls de subministrament d'electricitat que els genera amb certa regularitat la línia que prové de la subestació de Cercs de Fecsa-Endesa. Aquesta línia prové del Berguedà i travessa el Cadí, des de Guardiola de Berguedà i Bagà, i s'enfila a més de 2.000 metres d'alçada, a l'àrea de Coll de Pal.

Les inclemències meteorològiques a la part alta de la serra són destacables. A les torres d'electricitat i als cables, principalment, s'hi acumula neu, primer, i glaç, després, que suposa una prova de resistència per a aquestes instal·lacions. Si a més, a aquesta circumstància, s'hi afegeix la potència del vent d'aquest cap de setmana, ja tenim l'origen de la caiguda de les dues torres que va interrompre el subministrament.

L'incident d'aquest cap de setmana no és la primera vegada que passa. Amb aquests últims fets ja ha succeït tres vegades, en els últims anys, que la Cerdanya s'ha quedat sense llum. I la causa és sempre la mateixa. Fa pocs anys, Fecsa-Endesa ja es va veure obligada a desdoblar la línia just a Coll de Pal per garantir el subministrament en els casos que algun tram es veiés afectat per la meteorologia. Ha passat ara, però, que una de les torres que ha caigut era del tram no desdoblat.

A la reunió d'aquest diumenge a l'Ajuntament de Puigcerdà la desena llarga d'alcaldes van acordar presentar aquesta moció per exigir un traçat alternatiu. La comarca de la Cerdanya se subministra principalment de la línia de Cercs. Hi ha alguns pobles que poden rebre llum de la línia elèctrica de Ribes de Freser (Ripollès), i altres pobles de la Cerdanya lleidatana s'abasteixen de la línia de l'empresa Peusa, de la subestació d'Adrall (Alt Urgell).

A la mateixa trobada d'alcaldes de diumenge es va posar de manifest la idoneïtat de prestar màxima atenció a les reclamacions que puguin arribar dels ciutadans afectats pel tall del subministrament, més enllà de les reclamacions que individualment puguin fer a través de les respectives companyies asseguradores.

La Cerdanya s'ha quedat sense llum, aquest cap de setmana, al llarg de moltes hores. L'activitat turística i comercial s'ha vist especialment afectada. L'incident es va produir sobre les cinc de la tarda de dissabte. Segons la companyia Fecsa-Endesa, unes 20.000 persones de la comarca es van veure afectades pel tall de llum. Per resoldre de forma provisional el subministrament, Fecsa-Endesa ha contractat el servei de més d'una trentena de generadors de 800 kw de potència a empreses de diferents punts de l'Estat espanyol i d'estrangeres, segons la companyia. Aquest dilluns, la pràctica totalitat dels veïns de la Cerdanya disposen de fluid elèctric gràcies als generadors.

Les estacions d'esquí de la Molina i de Masella recuperaven aquest dilluns la normalitat. Ahir diumenge, els centres van romandre pràcticament tancats. A la localitat de Llívia, durant unes hores, com a conseqüència del tall de subministrament, no van poder disposar de telefonia mòbil ni d'aigua potable.

Fecsa- Endesa ha informat aquest dilluns que les obres de reparació de la línia elèctrica que passa per la zona de Coll de Pal, al Berguedà, han hagut de ser aturades pel mal temps. Dues torres d'aquesta línia van ser tombades per la força del vent. Des d'ahir diumenge que operaris de la companyia treballen en la reparació d'aquest punt i, fins i tot, els alcaldes de Puigcerdà, Joan planella, i d'Alp, Cosme Ruaix, van visitar la zona acompanyats pel cap de zona de Fecsa-Endesa, Francisco Vizcaíno. Aquest dilluns, però, les obres s'ha hagut d'aturar per les inclemències meteorològiques.

 

 

Han instal·lat grups electrògens per abastir el municipi. Han instal·lat grups electrògens per abastir el municipi.