Les poques mesures d'Espanya per combatre els baixos preus de la fruita mobilitzen els pagesos

La primera de les protestes tindrà lloc aquest dissabte a Saragossa i s'estendran a la resta de zones productores estatals, entre les quals Catalunya

Redacció
03 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:15h
Una empresa de fruita de Lleida
Una empresa de fruita de Lleida | ACN
L'organització agrària COAG, de la qual forma part el sindicat català JARC, ha anunciat l'inici de mobilitzacions a totes les regions estatals productores de fruita dolça davant "la insuficiència" de les mesures urgents plantejades pel Ministeri d'Agricultura per abordar la "crítica" situació de les explotacions fructícoles, durant la reunió mantinguda aquest divendres amb el sector.

Des del sindicat han lamentat que els compromisos adquirits pel govern espanyol es limitin "a mesures de tipus financer, com una línia amb escàs pressupost d'avals a través de SAECA i a una reducció dels mòduls de cotització aplicats a la renda 2017 d'una part dels productors". La primera de les protestes previstes la durà a terme aquest mateix dissabte UAGA, organització agrària aragonesa pertanyent a COAG, davant de la delegació del govern de l'Estat a Saragossa. Les mobilitzacions arribaran també a la resta de zones productores, entre les quals Catalunya.

El responsable del sector de fruita dolça de JARC i de COAG, David Borda, ha manifestat que, després de més d'una desena de reunions, "ens veiem obligats a sortir al carrer per reclamar que s'adoptin urgentment mesurades de calat perquè els fructicultors puguin suportar la campanya que ja està en marxa i no es vegin abocats a l'abandonament de les explotacions". Pel responsable de JARC-COAG, si no s'actua de forma immediata no seran necessàries mesures a mig i llarg termini perquè "no hi haurà explotacions familiars que es puguin beneficiar de les mateixes". "O és que els grans inversors i capitals aliens al sector agrari, volen treure'ns del mig perquè no entorpim el seu anhelats dividends", s'ha preguntat Borda.

Des de JARC-COAG denuncien que després de diversos anys, en els quals els preus rebuts pels fructicultors d'arreu de l'Estat han estat "baixos o molt baixos", la situació actual és "molt complicada i les perspectives per afrontar la futura campanya són molt negatives per falta de liquiditat".

Per aquest motiu, l'organització agrària reitera que el paquet de mesures urgents s'ha de complementar amb l'ampliació de la partida de despeses de difícil justificació del 5% al 10% per a aquells que opten per l'estimació directa simplificada en el càlcul de la renda del 2017; amb ajudes i moratòries per als préstecs contrets i establiment de línies de finançament bonificades i crèdits tous; amb la condonació de les quotes a la Seguretat Social i de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), i amb la recuperació "del màxim percentatge" de subvenció estatal en la contractació de l'assegurança de la fruita. Altrament, JARC-COAG també ha platejat al Ministeri d'Agricultura altres mesures a mig i llarg termini.

El secretari general d'Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas, ha presentat aquest divendres a les organitzacions agràries i cooperatives el 'Pla Estratègic Sectorial' del Ministeri d'Agricultura per fer front als greus problemes de mercat que travessa el sector de la fruita dolça, agreujats pel voto rus. El Pla, que es troba en fase de diagnòstic, haurà d'incorporar diferents mesures a implementar per capgirar la situació de manca de liquiditat que viuen els fructicultors de les diferents zones productores de l'Estat.