Ipcena denuncia la retirada de dos nius de cigonya de la Catedral de Lleida

L'entitat ecologista, que traslladarà els fets a Territori i Sostenibilitat, exigeix la restitució dels nius "destruïts"

Redacció
02 de febrer del 2018
Actualitzat a les 11:17h
Imatge de les cigonyes damunt del contrafort de la Catedral
Imatge de les cigonyes damunt del contrafort de la Catedral | ACN
Ipcena ha denunciat la retirada aquest dijous a la tarda de dos nius de cigonya que es trobaven situats en dos contraforts de la Catedral Nova de Lleida -a la zona de darrera del temple-. El portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, ha recordat l'existència d'una resolució de fa tres anys en què el Departament de Territori i Sostenibilitat autoritza al Capítol de la Catedral de Lleida poder actuar lliurement sobre tota la superfície de la catedral en relació amb els nius de cigonya "excepte en els contraforts".

Tot i que des d'Ipcena ja han comunicat els fets als Agents Rurals han assegurat la seva voluntat de traslladar-los també als jutjats i a Territori i Sostenibilitat perquè "és una infracció molt greu ja que es tractaria d'un acte de desobediència a l'administració per un acord al qual el Capítol de la Catedral també va estar d'acord", segons Vàzquez. En aquest sentit, ha reclamat que "no només s'ha de penalitzar sinó que s'ha de restaurar el dany fet de forma econòmica i tornar-hi a ubicar nius de caràcter artificial perquè les cigonyes tinguin menys feina per fer-los". Al marge d'aquests dos nius retirats aquests dijous en queda en un altre al temple, en aquest cas en un altre dels contraforts de l'edifici.

El Capítol de la Catedral de Lleida va informar recentment que instal·larà els propers dies una xarxa de protecció a les teulades de la Catedral per evitar el despreniment d'elements de les cúpules i dels contraforts, per garantir la seguretat dels vianants del seu entorn davant possibles accidents, mentre no escometin les actuacions necessàries de restauració. Malgrat que fins ara no s'ha produït cap dany personal, existeix un risc permanent per la seguretat dels vianants, si no hi ha una intervenció immediata, segons el Capítol catedralici.

El risc hi és per la instal·lació de nius de cigonyes a les cornises i coronaments de les torres, que incrementen considerablement que han de suportar aquests elements. Això fa que en les cobertes, la presència de les cigonyes faciliti el despreniment de peces o fragments. El Capítol ja ha obtingut la llicència municipal per instal·lar les xarxes que tindran un cost de 20.000 euros.