El Suprem preveu inhabilitar els dirigents independentistes abans del judici

El jutge Pablo Llarena es podria basar en la llei d'Enjudiciament Criminal, que afecta als delictes de terrorisme i rebel·lió

Els consellers entrant a l'Audiència Nacional
Els consellers entrant a l'Audiència Nacional | ACN
Redacció
31 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:33h
La carrera política dels dirigents independentistes investigats pel Tribunal Suprem podria tenir data de caducitat. Tal com assenyala el diari El País, Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, així com el vicepresident Junqueras i la resta de membres del Govern encausats seran inhabilitats tan aviat com el jutge Pablo Llarena tingui enllestit l'acta de processament.

Segons fonts judicials consultades i reproduïdes pel mitjà del grup Prisa, aquesta situació es podria donar a finals de març, fins i tot abans que se celebri el judici. Tot apunta que el jutge instructor de la causa contra el procés està ultimant la fase d'instrucció del cas i, previsiblement, tots els investigats passin a ser processats per malversació, sedició i rebel·lió.

L'atribució d'aquest darrer delicte és, de fet, l'element que obriria la porta a una inhabilitació quasi immediata. Llarena es podria basar en la llei d'Enjudiciament Criminal, que permetria enretirar de la vida política als líders independentistes sense necessitat d'haver-hi una sentència ferma.

Aquesta llei s'aplica exclusivament en delictes de terrorisme, banda criminal i, com és el cas, rebel·lió. Permet deixar sense funcions públiques a un càrrec sobre el qual hi hagi una ordre de presó.

Concretament, l'article 384 bis apunta que "amb una ordre de processament en ferm i decretada la presó provisional per delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processament que estigués ostentant funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l'exercici del mateix mentre duri la situació de presó".