Almenar adquireix un edifici històric on segons la tradició s'hauria allotjat Felip V

Es tracta de Casa Seró, un dels immobles més antics de la població que ara serà rehabilitat i destinat a usos culturals

Imatge de Casa Seró d'Almenar
Imatge de Casa Seró d'Almenar | Aj Almenar
Redacció
31 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:27h
L'Ajuntament d'Almenar (Segrià) ha adquirit l'edifici històric de Casa Seró amb l'objectiu de rehabilitar-lo i destinar-lo a usos culturals. Segons la tradició oral, el rei Felip V s'hi hauria hostatjat durant l'anomenada Batalla d'Almenar, lliurada el 27 de juliol del 1710 en el marc de la Guerra de Successió Espanyola. La intenció del consistori, que ha pagat 22.000 euros per l'immoble, és habilitar-lo com espai museístic i poder mostrar al públic, d'una banda, el propi edifici, amb unes característiques constructives molt notables i un mobiliari antic singular, i de l'altra, les col·leccions d'objectes i peces antigues (roba, joguines, entre altres) que s'hi instal·laran. Igualment, la planta baixa disposa d'un espai suficientment gran per poder acollir xerrades, presentacions, petits concerts i altres actes de format reduït.

L'alcaldessa d'Almenar, Teresa Malla, considera important "salvaguardar una casa que està considerada com una de les més antigues i emblemàtiques de la vila, i alhora poder-li donar un ús pràctic". Malla ha recorda l'aposta del govern municipal per "modernitzar el municipi, però alhora reivindicant i posant el valor la seva història". El lliurament de claus per part dels anteriors propietaris, la família Seró, s'ha fet aquesta setmana en el mateix edifici objecte de la transacció. L'operació ha suposat un desemborsament de 22.000 euros per part de l'Ajuntament.

La casa Seró és un exemple representatiu d'una casa d'un terratinent de la baixa edat mitjana. La nissaga dels Seró és una de les més antigues de la població d'Almenar i es remunta al segle XIV. Els Seró van ocupar en diverses ocasions el càrrec de paers en cap i formen part del Consell General de la Vila dels segles XVI i XVII. El cognom Seró es va extingir quan la pubilla Rita Seró Torres va casar-se amb el noble Carles Ramon d'Asprer i Asprer l'any 1785.

Felip V es va hostatjar a la casa, segons la tradició oral

Segons la tradició oral, el rei Felip V es va hostalera a l'immoble durant la Batalla d'Almenar, que va tenir lloc el 27 de juliol del 1710 en el decurs de la Guerra de Successió Espanyola. Durant l'enfrontament, les tropes del rei Carles III, comandades pel mariscal Guido Starhemberg i formades per 14.000 soldats catalans, austríacs, anglesos i holandesos van aconseguir una inesperada victòria sobre l'exèrcit de Felip V, comandat pel marquès de Villadarias i format per 22.000 efectius espanyols, francesos i flamencs.

Una anècdota curiosa de la batalla –també segons la tradició oral- és que Felip V, en la retirada, va caure amb el seu cavall a la segla de Pinyana, i només el ràpid auxili de la seva escorta el va salvar de caure presoner.