Viñals: “La Seu necessita una política real i autèntica d’habitatge social”

Redacció
28 de març del 2011
Per segona vegada, el vostre partit es presenta en solitari a les eleccions municipals. En aquesta ocasió, com es presenta la candidatura?
Per una banda, el que volem és que a l’Ajuntament hi segueixi havent una presència d’esquerra, i, si és possible, també reforçar-la, ja que pensem que som l’única formació política a tot Catalunya que representa el pensament i les maneres de l’esquerra plural i progressista d’aquest país.
 
Aquest és el primer cop que et presentes com a cap de llista. Com et vas decidir a fer-ho?
Per la suma de molts factors. Per una banda, estic en una situació en la qual no depenc de ningú, i, havent-me jubilat recentment, estic en un moment òptim per estar a l’Ajuntament. D’altra banda, considero que tinc experiència política i sindical de tota la vida i vint-i-cinc anys de coneixement de tot el funcionament administratiu i polític de l’Ajuntament.
 
Quins són els eixos principals del vostre programa electoral?
L’eix bàsic de tota la campanya són les persones, ja que creiem que tothom té el dret i hauria de tenir accés a totes les necessitats bàsiques. Altres eixos importants de la campanya són l’equitat de la justícia social per tal que tothom pugui gaudir de diversos serveis com són el lleure o l’esport. També s’ha de tenir molt en compte el medi ambient. Creiem que seria un error molt greu si des de l’Ajuntament s’apel·lés a la crisi i no es fessin les actuacions pertinents en aquest àmbit. D’altra banda, considerem que la Seu hauria de tenir el lideratge del Pirineu i s’hauria de convertir en el centre de serveis, polític i administratiu; en aquest sentit, des de l’Ajuntament s’hauria de procurar que això tiri endavant i que cada cop hi hagi més serveis de tipus territorials.
 
Què necessita la Seu? Què proposes per millorar la ciutat?
La Seunecessita una política real i autèntica d’habitatge social. Cada cop hi ha un sector més ampli de gent de totes les edats que no pot accedir al mercat de l’habitatge. Des d’Iniciativa sempre s’ha tingut molt clar que la política d’habitatge real passa per fer habitatges socials. En aquest sentit, creiem que a la Seu no es fa habitatge social ni tampoc hi ha perspectives per fer-ne. Un altre aspecte important que caldria promoure des de l’Ajuntament són els serveis socials, per valorar quines són les necessitats reals de la gent i treballar a favor dels grups que més ho necessiten.
 
Com definiries la gestió que s’ha fet des de l’Ajuntament en aquesta legislatura?
CiU aplica la seva política conservadora, no només a la Seu, sinó ara també a tot Catalunya; i només té com a objectiu l’ús dels recursos públics en benefici dels grups privats. A la Seu tenim la desgràcia que això s’ha fet amb la col·laboració d’ERC, perquè ho ha consentit. Així doncs, en aquesta legislatura l’acció de govern s’ha centrat en la privatització dels serveis, com l’aigua, l’urbanisme o l’habitatge, entre d’altres, la gestió dels quals ha passat a societats i ha escapat, així, de la gestió i el control del ple municipal. L’Ajuntament som tots i no es pot permetre que la gestió d’aquests diners es faci des de l’àmbit privat.
 
Com veus el futur de la Seu?  
Hi ha dues opcions. Que la Seu sigui patrimoni de quatre i només aquests en puguin gaudir, això passaria si es continuen fent polítiques que utilitzen els recursos en l’àmbit privat; o que sigui la Seu per tots, si es canvien aquestes polítiques i els recursos es destinen al servei de les persones.
 
Ja per acabar, estaríeu disposats a pactar si es donés el cas? 
No pretenem buscar aliances però donarem suport a qualsevol iniciativa que estigui en acord amb els nostres criteris. En aquest sentit, de cara a complir els objectius que ens proposem, estem disposats a col·laborar amb qui sigui; però mai renunciarem als nostres principis bàsics per formar cap coalició.